Minerii de la Divizia Minieră din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor lucra şi sâmbetele pentru a produce mai mult cărbune, evitându-se astfel pe cât posibil un import. Sindicatul Muntele a semnat un protocol cu Complexul Energetic Hunedoara pentru ca ortacii să lucreze şi sâmbăta, aceştia fiind plătiţi dublu pentru această zi.
“Trebuie să ajungă un ministru în Valea Jiului ca să trezească conducerea administrativă la realitate şi să înţeleagă că pe primul loc trebuie să stea cărbunele din România şi să deveim mult mai interesaţi de veniturile minerilor din Valea Jiului decât de veniturile altor mineri din altă parte. Am semnat în acest sens un protocol cu conducerea administrativă a Diviziei Miniere aprobată de directorul general Aurel Niculescu prin care pentru luna noiembrie şi luna decembrie vom lucra în zilele de sâmbătă muncă suplimentară care va fi retribuită aşa cum ne-am înţeles cu plata dublă conform contractului colectiv de muncă şi a codului munii, pentru o parte din zilele pe care salariaţii le vor presta, iar pe de altă parte cu zile libere. Este consemnat în protocol modul în care se va acorda repaosul, se va face plata dublă, iar minerii au luat deja la cunoştinţă”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Potrivit liderilor de sindicat, structura energetică nu este supusă la un efort financiar, ba mai mult în zilele de sâmbătă costul producerii gigacaloriei se înjumătăţeşte, acesta fiind estimat undeva la 50 de lei.
“Nu este un efort financiar pentru Complex pentru că în zilele de sâmbătă minele din Valea Jiului scot cărbune mai ieftin decât cel de import, doar în zilele de sâmbătă. În ziua de sâmbătă se lucrează cu efective minime la activitatea de producţie şi transport, cheltuielile materiale nu cresc extraordinar pentru că în general o mină consumă în zilele de sâmbătă 70-75% din energia electrică pe care o consumă într-o zi normală de producţie pentru că marii consumatori ai unei mine funcţionează şi în zilele de sâmbătă, nu se întâmplă nimic suplimentar. În aceste condiţii se ajunge la un preţ de producţie al gigacaloriei de 45-50 de lei la unele exploatări miniere”, a mai declarat Nica.
Ministrul delegat pe probleme de energie, Răzvan Nicolescu, i-a îndemnat pe minerii din Valea Jiului să producă mai mult cărbune pentru ca societatea să nu fie nevoită să importe huilă. Demnitarul a subliniat că societatea, în speţă Complexul Energetic Hunedoara, trebuie să identifice soluţiile pentru plata minerilor pe perioada când aceştia lucrează peste program.
“Le-am comunicat reprezentanţilor sindicatelor miniere speranţa ca ei să îşi crească de mult producţia, inclusiv pe termen scurt dacă pot şi dacă vor găsi soluţii împreună cu conducerea societăţii să lucreze mai mult şi să producă mai mult în lunile următoare pentru ca noi ca ţară şi ei ca societate să fie nevoiţi să importe mai puţin. Nu ne dorim să creştem deificitul comercial al României, ne dorim să se producă cât mai mult în România şi dacă producţia va corespunde şi din punctul de vedere al cerinţelor tehnice de funcţionare şi dacă vor găsi şi o soluţie eficientă din punct de vedere financiar pentru că dacă vor lucra mai mult vor trebui să şi fie plătiţi. Eu m-aş bucura dacă ar ajunge la o astfel de soluţie ca minerii români să producă mai mult”, a declarat la Petroşani, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pe probleme de energie.
La începutul sezonului rece, Guvernul a aprobat programul pentru perioada octombrie 2014-martie 2015. în acest program, Complexul Energetic Hunedoara ar trebui să îşi asigure peste un milion de tone de huilă. Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziţie publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convenţional, în condiţiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.
Monika BACIU