Un bloc şi o scară. Atâta mai are municipiul Lupeni branşat la sistemul centralizat de termoficare. Două din cele trei localităţi din Valea Jiului care mai beneficiau de agent termic au rămas fără căldură din cauza restanţelor. Deputatul PSD, Cristian Resmeriţă, cere implicare în rezolvarea acestei probleme şi face apel şi la puţinii abonaţi pentru a-şi plăti facturile aferente energiei termice.
“De câteva zile s-a acutizat o problemă, cea a încălzirii pentru municipiiile Vulcan şi Lupeni, dar aceeaşi problemă se întâlneşte şi la Petroşani. Eu cred că ceea ce se întâmplă nu este corect faţă de comunităţile locale şi faţă de abonaţi care sunt într-un număr destul de mic, dar şi dacă ai un om care beneficiază de acel serviciu el trebuie să fie respectat. Şi acel om trebuie să plătească serviciile pe care le primeşte. Trebuie să fie respect reciproc şi conlucrare. Nu doresc să acuz CEH, nici societăţile de distribuţie a agentului termic din cele trei localităţi”, a declarat Cristian Resmeriţă, deputat PSD Colegiul de Vest Valea Jiului.
Iarna 2014 – 2015, Universal Edil a plătit de 3 ori suma facturat
Potrivit deputatului, societatea de termoficare din municipiul Lupeni a plătit în cursul iernii 2014 – 2015 de trei ori valoarea facturată. Adică Universal Edil a plătit şi o parte din datoriile istorice pe care le avea către Complexul Energetic Hunedoara.
“În iarna 2014 – 2015 agent termic s-a livrat în trei localităţi. Anul trecut la Petroşani s-a consumat agent termic de 63 de miliarde (lei vechi) şi s-a plătit 35 de miliarde. Asta înseamnă 30 de miliarde în minus anul trecut. La Vulcan a fost comandată energie termică de 17 miliarde de lei şi s-a plătit suma de 400 de milioane, adică un minus de 17 miliarde de lei pe Vulcan. La Lupeni s-a consumat de 5,3 miliarde de lei şi s-au plătit 16,2 miliarde de lei. Este o diferenţă. Universal Edil din Lupeni a fost singura societate de gospodărire din Valea Jiului care a ajutat CEH, a plătit 11 miliarde de lei vechi din masa credală, adică din datoria istorică. Societatea de gospodărire din Lupeni consumă de 5,3 miliarde şi plăteşte 16,2 miliarde, adică 11 miliarde în plus din vechea datorie”, a mai subliniat deputatul.
La Lupeni mai sunt racordaţi la sistemul de termoficare 243 de abonaţi. Aceştia sunt concentraţi într-un bloc şi o scară.
“La Lupeni sunt 243 de abonaţi parţiali, nu mai avem nicio locuinţă branşată în totalitate, adică să avem calorifere în toate încăperile. În municipiul Lupeni există blocul 200 care are fix 200 de apartamente, adică în Lupeni mai este branşat un bloc şi o scară puţin mai mare. Chiar şi pentru un bloc şi o scară puţin mai mare trebuie să facem toate eforturile pentru ca oamenii să beneficieze de agent termic, însă oamenii trebuie să îşi plătească facturile”, a declarat Cristian Resmeriţă.
Iarna 2015 – 2016, facturi neachitate
În acest sezon rece, administraţiile locale au fost presate de Complexul Energetic Hunedoara în a-şi achita facturile la energia termică. Ameninţaţi cu debranşarea, reprezentanţii societăţilor de termoficare au pus presiune pe abonaţi, însă rezultatul este clar. La Vulcan şi Lupeni s-a sistat furnizarea agentului termic, deşi spune Resmeriţă, societatea din Lupeni mai avea de plătit doar 40 de mii de lei.
“Anul acesta, la Petroşani se consumă de 30 de miliarde, se plătesc 20 de miliarde, la Vulcan se consumă şase miliarde se plăteşte un miliard, iar la Lupeni se consumă de un miliard de lei până la 1 ianuarie şi se plătesc 600 de milioane. Practic la Lupeni există un mis de 400 de milioane de lei care nu s-a plătit la factură la facturile curente pe acest an”, a subliniat deputatul PSD, Cristian Resmeriţă.
Lege încălcată
Potrivit prevederilor în vigoare, sistarea agentului termic nu poate fi făcută în plin sezon de iarnă. Deputatul apreciază că întreruperea furnizării agentului termic nu va aduce mai economii Complexului Energetic Hunedoara.
“Acest lucru nu stă într-un plan de supravieţuire a acestui complex, pentru că ei oricum produc această apă pe care preferă să îl arunce decât să îl furnizeze oamenilor. Cetăţenii trebuie să înţeleagă şi să sprijine şi mineritul plătind facturile însă nu este normal ca pentru 400 de milioane de lei, la Lupeni să se sisteze furnizarea energiei termice, deşi există o lege care spune foarte clar că nu poţi să întrerupi furnizarea de agent termic în plină iarnă. Deci legea este încălcată în totalitate”, a conchis Resmeriţă.
Pentru moment nu există nicio soluţie pentru reluarea furnizării agentului termic în cele două localităţi din Valea Jiului. Singura posibilitate ca abonaţii să aibă din nou calorifere calde este ca societăţile de termoficare să livreze CEH banii aferenţi energiei termice consumate.
Monika BACIU