Mâncare tradiţională servită de basarabeni îmbrăcaţi în port popular moldovenesc. Asta au putut vedea clienţii unui centru comercial din Petroşani. Tinerii basarabeni, studenţi ai Universităţii din Petroşani au marcat 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Organizatorii evenimentului ne spun mai multe despre această acţiune care are menirea de a apropia cele două popoare care cândva au fost unul singur.
“Am vrut sa aratam niste mancaruri traditionale care nu sunt doar specifice Republicii Moldova ci pentru toti romanii. Asociatia noastra a facut curatenie la monumentul generalului erou Dragalina care la fel a luptat pentru independenta si unirea celor doua tari. Avem niste poze specifice de la Chisinau de pe meleagurile noastre, despre cum se traieste, muzica si cultura, istorie, arta”, a declarat Cojoca Danovici presedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni.
“Sărbătorim 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România şi am vrut să demonstrăm că România şi Basarabia au tradiţii, au obiceiuri, au lucruri comune. Prin această expoziţie am adus spre cunoştinţa tuturor oamenilor diferite produse pe care le are Basarabia. Am făcut sarmale, plăcinte, am adus un vin de la noi, ca să vadă lumea că mâncărurile naostre sunt gustoase”, a spus Horia Alexandru, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni.
Dacă văd sau nu tinerii o unire ale celor două popoare în contexul politico-economic din zonă ne spun chiar ei.
“Nu putem vorbi acum despre o unire mai ales in contextul problemelor din lume. In primul rand ar trebui sa fie o unire pe plan spiritual si cultural pentru ca cele doua tari sa fie ca o mare familie asa cum au mai fost”, a mai spus Cojoca Danovici.
La eveniment au luat parte şi reprezentanţii Universităţii din Petroşani.
“Ne bucura evenimentul tinand seama ca este la cea de-a doua editie. Anul trecut a avut loc in acelasi spatiu. Speram sa continue an de an pentru ca universitatea din Petrosani a fost si va ramane alaturi de organizatile de studenti si de evenimentele pe care le creaza impreuna. Acest eveniment a fost creat de Asociatia Studentilor Basarabeni alaturi de Liga Studentilor si de Sindicatul Studentilor si mai ales ca parteneri au fost Universitatea si primaria. Universitatea si organizatile studentesti s-au implicat foarte mult pentru toata comunitatea”, a declarat Dacian Ciodaru, director administrativ UPET.
La instituţia de învţământ superior din Valea Jiului sunt locuri speciale destinate studenţilor basarabeni, care prin viu grai duc mai departe renumele acestei unităţi.
“In momentul de fata la Universitatea din Petrosani sunt aproximativ 230 de studenti lucru care pe noi ne bucura si speram ca an de an sa fie tot mai multi studenti basarabeni la Universitatea din Petrosani si prin prisma faptului ca noi facem o mediatizare excesiva dar studentii basarabeni ajuta mediatizarea universitatii ducand pliante si afise acasa”, a mai spus sursa citată.
Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918 şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare.
În primii ani de după unirea cu România, în Basarabia au apărut şi activat mai multe organizaţii pretins revoluţionare care militau pentru ruperea Basarabiei şi anexarea ei la Ucraina sau la Rusia. Multe dintre ele îşi aveau centrul la Odesa. Spre exemplu, astfel de organizaţii erau „Societatea pentru salvarea Basarabiei”, o organizaţie cu caracter propagandistic sau „Comitetul Militar de Salvare a Basarabiei”, cu caracter militar.
Monika BACIU