“Menținerea vacanței intersemestriale din luna februarie nu poate fi susținută”. Câteva asociații de părinți și de elevi au dat peste cap întreg anul școlar. Cabanierii din Straja au solicitat menținerea vacanței intersemestriale din luna februarie. Cererea lor nu poate fi soluționată în mod favorabil. Oficialii Ministerului EDucației Naționale arată că “menținerea vacanței intersemestriale din luna februarie nu poate fi susținută”, motivând că interesul elevilor pentru studio este mult mai ridicat decât pentru vacanță.
“Ținând cont de interesul major al elevilor și al creșterii calității actului educațional desfășurat în unitățile de învățământ, propunerea Asociației Pro Straja Lupeni privind menținerea vacanței intersemestriale din luna februarie nu poate fi susținută”, arată Ecaterina Andronescu, ministrul Educației Naționale în răspunsul oferit senatorului PNL, Carmen Eleonora Hărău.
Parlamentarul a cerut ministrului Educației, Ecaterina Andronescu lămuriri pe marginea structurii noului an școlar. Carmen Hărău arată că destinația turistică Valea Jiului depinde de vacanța intersemestrială a elevilor.
“În Valea Jiului din județul Hunedoara, respectiv în municipiile Petroșani, Vulcan, Lupeni și orașele Petrila, Aninoasa, Uricani, continuă să existe un învățământ de foarte bună calitate. Cu toate problemele economice și sociale existente în zonă, cadrele didactice împreună cu elevii demonstrează prin rezultatele obținute că sunt printre cei mai buni. Dar Valea Jiului este și o important zonă turistică unde părinții acestor copii desfășoară o afacere în turism sau sunt angrenați în aceste activități ca salariați. având în vedere declarațiile publice ale dumneavoastră privind modificarea structurii anului școlar 2019-2020 prin eliminarea vacanței intersemestriale din luna februarie, Asociația Pro Straja cu sediul în municipiul Lupeni, județul Hunedoara, v-a transmis (…) o adresă prin care sunteți rugată să analizați și să acceptați propunerea lor de a menține vacanța din luna februarie”, arată senatorul Carmen Eleonora Hărău, în întrebarea adresată ministrului Educației, Ecaterina Andronescu.
Oficialii Ministerului Educației arată că au avut loc dezbateri ample pe marginea acestui subiect, iar interesul elevilor pentru a studia este unul ridicat. Astfel, nu se impune menținerea vacanței intersemestriale.
“Înainte de aprobarea structurii anului școlar prin ordin, au avut loc dezbateri în cadrul Comisiei de Dialog Social, de la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) la care au participat reprezentanții MEN, reprezentanți ai federațiilor sindicale reprezentative la nivel de secotr de învățământ preuniversitar și universitar, reprezentanți ai patronatelor, reprezentanți ai Asociației Elevilor din Constanta, reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor, reprezentanți ai Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar. În cadrul acestor dezbateri s-a convenit ca actuala fragmentare a anului școlar, respectiv vacanța intersemestrială la doar trei săptămâni după vacanța de iarnă, a creat o serie de dificultăți copiilor și elevilor în procesul de acomodare la regimul școlar. De asemenea, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 145 din 22 februarie 2019, a OMEN nr. 3191/2019 privind structura anului școlar 2019-2020, acesta a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice, în sensul că la nivelul unităților de învățământ s-au întocmit până la această dată proiectele de încadrare pentru anul școlar 2019 – 2020 structurate pe numărul de săptămâni de cursuri aprobat prin ordin”, mai arată Ministerul Educației Naționale în răspunsul oferit senatorului PNL, Carmen Eleonora Hărău.
Stațiunea montană este singura din Valea Jiului care atrage în fiecare sezon sute de mii de turiști. Ba mai mult, Straja a devenit un punct de atracție și pe perioada de vară. Sunt zeci de tabere organizate în munte, majoritatea dedicate copiilor.
Răspunsul integral oferit de ministrul Ecaterina Andronescu parlamentarului PNL Carmen Eleonora Hărău poate fi consultat aici.