.Index Actualitate

Mina Lupeni îngroapă 10 milioane de euro

Mina Lupeni îngroapă circa 10 milioane de euro şi odată cu ea şi o afacere controversată. Mina Lupeni urmează a fi închisă, însă în urmă cu aproape 10 ani aici s-au îngropat 8 milioane de euro într-un complex mecanizat. În toamna anului 2006, CNH Petroşani a organizat o licitaţie internaţională pentru cumpărarea unui complex tehnologic de extracţie a minereului de cărbune. În caietul de sarcini, oficialii CNH Petroşani au stabilit drept condiţie obligatorie pentru participarea la această licitaţie ca furnizarea întregului utilaj să se facă de către o singură societate în două etape. Această condiţie a limitat accesul producătorilor români la licitaţie, iar rezultatul a fost acela că echipamentele cumpărate de la firma poloneză Kopex au fost mai scumpe cu cel puţin 1,2 milioane de euro decât cele similare produse în România.
O secţie mecanizată SMA2 produsă în România costa la vremea respectivă 23.000 de euro, în timp ce compania huilei a plătit firmei poloneze 39.500 de euro pentru aceeaşi secţie mecanizată, conform datelor din contractul de modernizare a minei. La 72 de secţii, cât prevedea contractul de achiziţie rezultă 1,2 milioane euro, diferenţa de preţ. Pe lângă toate acestea polonezii au livrat echipamentul şi cu întârziere echipamentele, astfel încât complexul tehnologic nu a putut fi utilizat decât cel din septembrie 2007. La vremea respectivă conducerii CNH nu i s-a părut nimic în neregulă la această licitaţie, ba mai mult susţinea că „este pentru prima dată după 1989 când se face o investiţie în totalitate, adică 100 la sută, din străinătate în mineritul din Valea Jiului. Este prima investiţie adevărată, care nu este un paleativ”.

 

Contracte de zeci de mii de euro

 

În ultimii ani, Complexul Energetic Hunedoara a cheltuit sute de mii de euro pentru complexul mecanizat, bani care au intrat în conturile polonezilor. Ultima achiziţie datează chiar din luna februarie  a acestui an, după ce societatea energetică a intrat în insolvenţă. La data de 9 febriuarie 2016, CEH a atribuit un contract în valoare de 171.555.54 RON, fără TVA către firma Kopex din Polonia pentru “furnizare piese de schimb pentru combina miniera de abataj KSW-460 NE”. potrivit caietului de sarcini, CEH a solicitat mai multe piese de schimb printre care duze, garnituri, sisteme de comunicare şi comuntatoare.

 

Cu un an mai devreme, adică în 5 februarie 2015, CEH a mai plătit 254,045.02  de lei către KOPEX MACHINERY SA tot din Polonia pentru “servicii service post garantie la combina KSW-460NE”.

 

 

Polonezii  par a fi specializaţi şi în furnizarea de transportoare cu raclete. În anul 2014, aceştia au câştigat un contract în valoare de 505.846 RON pus la bătaie de CEH pentru “furnizare piese de schimb transportoare cu raclete tip tagor”

 

La sfârşitul anului 2013, CEH a scos 41 de mii de euro pentru piesele necesare complexului mecanizat livrat la mijlocul anilor 2000 de polonezii de la Kopex.  Astfel, Kopex Machinery Polonia și-a adjudecat, pe 31 decembrie, licitația organizată de CEH pentru furnizare ansamblu convertor de frecevență inclusiv servicii de montare și punere în funcție a produselor pe combina de abataj tip KSW 460 NE.

 

Mina Lupeni, pierderi de 70 de milioane

 

Unitatea minieră de la Lupeni produce cele mai mari pierderi. Doar pentru anul acesta sunt preconizate pierderi de 69.900.000 doar la mina Lupeni. Potrivit administratorului judiciar “aceasta inseamna ca activitatea miniera la exploatarile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este nerentabila din punct de vedere economic.Iar acest fapt incalca Legea 85/2003 – Legea Minelor,care prevede la art.51: Al.(1) „Activitatea miniera de exploatare a unui zacamant inceteaza cand: …… c) exploatarea a devenit nerentabila economic”.

 

În şase ani, producţia de cărbune din Valea Jiului a scăzut la jumătate. Dacă în anul 2008 în Valea Jiului s-au explotatat 2.809.925 de tone de huilă, în 2014 doar  1.583.350 de tone de huilă au ajuns la lumina zilei. Asta înseamnă că producţia de huilă din Valea Jiului în decurs de şase ani a scăzut cu 1.226.575 de tone de cărbune, adică s-a înjumătăţit. Declinul a început din anul 2012, atunci când producţia de huilă din Valea Jiului a ajuns la 1.876.062  de tone. De atunci, în fiecare an, minerii din Valea Jiului au început să scoată din ce în ce mai puţin cărbune. Astfel, în 2013, producţia a fost de 1.839.667 tone, iar în 2014 aceasta a ajuns la 1.583.350 tone.  Paradoxal, în timp ce minerii îşi strigau disperarea că nu mai au cu ce lucra sau condiţiile din subteran le pun viaţa în pericol, pe stocurile unităţilor miniere există echipamente de peste un million de euro, echipamente pe care nu le-a deranjat nimeni pentru a le utiliza.

 

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.