Cândva şcoală, astăzi ruină. Este vorba de şcoala de la Livezeni care a ajuns o ruină. Numărul elevilor din zonă a scăzut, astfel că imobilul nu a mai fost necesar procesului didactic. Pentru a nu se degrada, preotul Octavian Pătraşcu a dorit să o preia şi să o valorifice. Autorităţile locale au fost de acord, însă Ministerul Educaţiei, părintele de drept al imobilului, refuză schimbarea destinaţiei clădirii.
“Am solicitat cladirea scolii din Livezeni care este de patru ani inchisa si abandonata si mare parte distrusa. Am cerut scris motivand ca vrem sa facem acolo niste amenajari pentru comunitate, o biblioteca, niste ateliere de lucru unde sa putem invata tineretul sa lucreze. Un loc pentru conferinte, o colinda. Aveam multe planuri pentru acea cladire. Domnul primar si cu domnul secretar ne-au inteles si au facut demersurile necesare pentru a prelua noi aceasta cladire dar ne-am impotmolit la avizul de la Ministerul Invatamantului care trebuia sa accepte schimbarea destinatiei cladirii. Ministerul a cerut acte in plus si nu au mai trimis nicio aprobare”, a declarat preotul Octavian Pătraşcu.
Acum clădirea arată ca după război, aşa cum arată multe din clădirile neutilizate ale diferitelor instituţii. Preotul nu şi-a abandonat ideea de a transforma clădirea.
“Dansii nu se preocupa de ea, nu o ingrijesc si s-a distrus. Geamuri sparte, usi de la sobe toate furate, instalatia de apa distrusa. Nu am abandonat proiectul dar stam si batem pasul pe loc si cladirea se distruge in continuare. Asa se intampla si cu alte cladiri din zona noastra. Am ruga daca se poate sa fim intelesi si ajutati sa facem ceva sa salvam cladirea si sa facem ceva util pentru comunitate”, a mai spus preotul.
Preotul Pătraşcu este cunoscut pentru faptul că este un păstrator al tradiţiilor momârlăneşti.
Monika BACIU