.Index Actualitate Administratie

Plicuri de 28.000 de lei pentru somarea rău-platnicilor

plicUn plic, un leu. Sume exorbitante alocă administraţia locală de la Petroşani pentru înştiinţarea rău-platnicilor. Doar anul trecut sumele alocate pentru plicurile cu somaţii au costat aproape 30 de mii de lei.

Zeci de mii de lei pentru plicurile cu somaţii. Administraţia locală de la Petroşani alocă anual zeci de mii de lei doar pentru plicuri. Zeci de mii de plicuri sunt trimise prin poştă rău-platnicilor pentru a fi înştiinţaţi cu privire la datoriile care le au către bugetul local.

“Pentru a trimite instiitari celor care au datorii fata de bugetul local anul trecut a fost cheltuita o suma de 28 de mii de lei. Este vorba de o multitudine de plicuri care se trimit prin intermediul Postei Romane si factura si plata se face in urma unui borderou a ceea ce inseamna aceste plicuri. Anul acesta pana in acest moment au fost cheltuite 8700 de lei pentru aceste instiintari”, a declarat Nicu Taşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Petroşani.

Această metodă este cea mai eficientă, chiar dacă nu este în pas cu tehnologia modernă. Totodată se apelează la poştaşi şi din punct de vedere legal.

“Nu stiu daca este posibil din punct de vedere legal pentru ca exista si un sistem in ceea ce priveste aceste instiintari pentru ca cel care datoreaza bani catre bugetul local sa poata fi instiintat in aceasta modalitate care reprezinta si o forma legala de instiintare. Prin urmare aceasta modalitate care pare putin invechita este cea care functioneaza cel mai bine din punct de vedere juridic in relatia cu cei care datoreaza bani administratiei”, a mai spus sursa citată.

Sumele alocate pentru plicuri sunt infime comparativ cu cele de recuperat de la datornici.

“Sumele sunt destul de mari mai ales la persoanele juridice pentru ca aici intervin tot felul de situatii cum ar fi insolventa sau falimentul si firmele raman in continuare datornice”, a conchis Taşcă.

Cei care nu îşi achită la timp dările sunt penalizaţi, iar apoi executaţi silit. Nici plicurile care ajung în cutiile poştale nu sunt eficiente în multe dintre cazuri.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.