Ministerul Energiei a solicitat îmbunătățirea indicatorilor de performanță ai Complexului Energetic Hunedoara. există rezerve în ceea ce privește continuarea activității la CEH, în forma actuală.
“Având în vedere raportul auditorului independent BDO Audit SRL din data de 23. 05.2017 asupra situațiilor financiare încheiate de Complexul Energetic Hunedoara la data de 31.12.2016 și asupra raportului anual al administratorilor din data de 26.05.2016, prin Ordinul nr. 116/30.05.2017 emis de ministrul Energiei s-a solicitat Consiliului de Administrație să prezinte în termen de 30 de zile, un program de măsuri privind poziția față de rezervele exprimate de auditorul financiar în raportul auditorului independent, cu precădere la faptul că există o incertitudine semnificativă asupra capacității societății de a-și continua activitatea. De asemenea s-a solicitat în termen de 30 de zile, un program de restructurare și reorganizare a societății în vederea eficientizării acesteia, inclusiv pentru îmbunătățirea semnificativă a indicatorilor de performanță”, arată un raport al Ministerului Energiei.
Auditorul independent arată că există incertitudini în ceea ce privește continuarea activității Complexului Energetic Hunedoara.
“La 31 decembrie 2016 situațiile financiare prezintă o pierdere curentă în suma de 858.352.166 lei (…), pierdere raportată în sumă de 2.590.274.517 lei (…), obligații curente ce depășesc activele curente cu suma de 1.095.092.290 lei (…), iar rata lichidității curente de 0,09. previziunile referitoare la exercițiul 2017 prezintă de asemenea un rezultat anual negativ. Aceste aspecte indică faptul că există o incertitudine semnificativă care ar putea să pună în mod semnificativ la îndoială capacitatea societății de a-și continua activitatea”, arată raportul auditorului independent.
Raportul Ministerului Energiei, arată că în ultimul an s-au realizat diferite demersuri pentru restructurarea societății.
“În ședința de Guvern din data de 16.06.2016 a fost aprobat memorandumul cu tema “Demersurile autorităților române privind cazurile sensibile de ajutor de stat aflate în analiza Comisiei Europene șI propunerile de măsuri pentru soluționarea acestora, în contextul parteneriatului bilateral propus României de Comisia Europeană” unde, pentru CEH s-au propus următoarele acțiuni. În cursul lunii iulie 2016 a fost constituit grupul de lucru interministerial. În cursul întâlnirilor ce au avut loc la sediul MInisterului Energiei, au fost supuse dezbaterii următoarele subiecte: identificarea unor soluții pentru continuarea activității grupului 3 de la Mintia șI a grupului 4 de la Paroșeni, modalitățI de soluționare a problemelor de mediu, modalitatea de extragere a activelor viabile – în acest sens, au avut loc mai multe discuții detaliate cu reprezentanții MInisterului Finanțelor Publice referitoare la modalitatea de transfer a activelor viabile ale CEH în patrimonial MFP șI al ANAF în cadrul procedurii insolvenței, stabiliraea modului în care ar urma să se desfășoare în continuare activitatea de asigurare a aprovizionării cu energie termică în sistem centralizat în orașele Deva șI Petroșani, fundamentarea necesității “Serviciilor de interes economic general”, modalitatea de asigurare a “discontinuității economice”, cerința conformă cu normele UE în materie de ajutor de stat”, arată raportul Ministerului Energiei.
Restructurarea CEH vizează închiderea minelor Lupeni și Lonea.
“Notificarea închiderii a două mine din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara. În data de 08.09.2016 a fost prenotificată Comisiei Europene intenția de modificare a ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, aprobată prin Decizia CE C (2012) 1020 final – ajutor de stat SA 33.33 România, Compania NAțională a Huilei SA Petroșani. Solicitarea de modificare a Deciziei vizează introducerea în programul de închidere a încă două mine de huilă necompetitive, Lonea și Lupeni, din cadrul CEH și reactualizarea unor elemente din cadrul planului de închidere și a schemei de ajutor de stat de care beneficiază SNIM. Ca urmare a notificării înaintată de autoritățile române, prin Decizia nr. C (2016) 7719 final, CE a autorizat în data de 24.11.2016, modificarea planului de închidere și a ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din România, prin includerea celor două mine, Lonea și Lupeni, din cadrul CEH. Sprijinul de stat va servi, în special, la finanțarea salariilor compensatorii pentru personalul disponibilizat, a programelor de reconversie profesională destinate foștilor angajați și a altori prestații sociale pentru respectivii lucrători. Acest sprijin va fi utilizat pentru întreprinderea măsurilor necesare de siguranță în subteran care au legătură cu închiderea minelor Lonea și Lupeni, pentru acoperirea pierderilor de producție ale minelor până la închidere, pentru reabilitarea arealelor miniere și pentru recultivarea terenurilor după închiderea minelor”, mai arată același raport.
Tot în contextul, restructurării CEH s-au făcut și peste 800 de disponibilizări în cursul anului trecut.
Monika BACIU