Ministerul Energiei condamnă lipsa de acțiune a foștilor directori ai CEH

Termocentrala Mintia este la un pas de a fi închisă din cauza neconformării la cerințele de mediu. Ministerul Energiei, condus de Toma Petcu (ALDE), condamnă lipsa de acțiune a foștilor conducători ai Complexului Energetic Hunedoara (majoritatea membri PSD sau susținuți de PSD). Soluția cea mai rapidă și cea de compromis este realizarea unei centrale termice de pornire.

“Pentru a evita închiderea termocentralei Mintia din cauza problemelor grave de mediu existente, acumulate în anii anteriori din cauza nerezolvării la timp  a acestora și având în vedere durata mare de execuție a lucrărilor de conformare la cerințele de mediu pentru funcționarea pe cărbune, precum și pentru asigurarea unor resurse financiare importante de care societatea nu dispune în prezent, se impune o soluție de excepție, tranzitorie, de conformare la cerințele de mediu a unui grup energetic din cadrul SE Deva la funcționarea pe gaz natural. Această soluție va permite continuarea activității SE Deva până la conformarea la cerințele de mediu pentru funcționarea pe cărbune, lucrări care necesită o durată de aproximativ 36 de luni”, arată Ministerul Energiei.

Banii pentru realizarea centralei termice de pornire sunt din sursele proprii ale CEH, însă investiția pentru conformarea la cerințele de mediu pentru funcționarea pe cărbune va fi suportată din ajutorul de tip SIEG.

“Finanțarea necesară conformării la cerințele de mediu pentru funcționarea pe gaz natural va fi asigurată din surse proprii, iar conformarea la cerințele de mediu la funcționarea pe cărbune va fi asigurată prin accesarea unui ajutor de stat tip SIEG. Accesarea acestui ajutor de stat este atât obiectivul CEH, cât și al Ministerului Energiei, în prezent, lucrându-se la elaborarea documentațiilor în vederea notificării CE. În vederea conformării la cerințele de mediu pentru funcționarea pe gaz natural și realizarea unei centrale termice de pornire necesare pornirilor grupului, societatea a constituit depozite care asigură finanțarea parțială a acestor lucrări”,  mai arată ministerul de resort.

În luna martie, conducerea CEH a decis constituirea a două depozite financiare pentru conversia pe gaz a termocentralei Mintia.

“Am constituit două depozite speciale pentru termocentrala de la Mintia. Unul în care am acoperit valoarea integrală a centralei termice și pornire  și un alt depozit de 5 milioane de lei pentru conversie grup doi, adică trecerea pe gaz a grupului 2. Nu vreau să ne oprească nimeni”, a declarat, în luna martie, Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Activitatea termocentralei de la Mintia a fost suspendată de Garda de Mediu. La prima instanță, Complexul Energetic Hunedoara a pierdut procesul, iar Mintia funcționează până la o decizie definitivă. În acest context, conducerea CEH vrea să dovedească instanței bunele intenții. La  Tribunalul Hunedoara se judecă apelul formulat de Complexul Energetic Hunedoara cu privire la decizia Gărzii de Mediu privind suspendarea activității de la termocentrala Mintia. Din resursele proprii ale Complexului Energetic Hunedoara se va realiza o centrală electrică de pornire. Aceasta va contribui la scăderea costurilor, dar va asigura, pe perioada verii, și agentul termic pentru abonații serviciului de termoficare din Deva.

 

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.