Ministerul Energiei îi răspunde lui Cristian Resmeriță. Ministerul Energiei îi răspunde senatorului Cristian Resmeriță în problematica termoficării din Valea Jiului.
Cea mai mare parte a creanțelor nerecuperate și înscrise la masa credală provin din datoriile istorice, contabilizate înainte de înființarea Societății Complexul Energetic Hunedoara. Societatea energetică are de recuperat zeci de milioane de lei de la societățile de termoficare din Valea Jiului, iar în acest sens s-a înscris la masa crdală.
“În iarna 2017-2018, Societatea Complexul Energetic Hunedoara – Sucursala Electrocentrale Paroșeni a mai furnizat agent termic către populație doar pentru abonații racordați la sistemul centralizat din municipiul Petroșani, prin intermediul SC Termoficare SA Petroșani, celelalte localități ale Văii Jiului (Lupeni, Vulcan și Aninoasa) sistând furnizarea agentului termic în sistem centralizat pentru încălzire și apă caldă. Sistarea furnizării a fost decizia autorităților locale din respectivele localități, în urma intrării în procedură de insolvență/lichidare a operatorilor prestatori ai serviciului de distribuție”, arată Ministerul Energiei.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara și-au luat și măsuri de siguranță la momentul la care s-a decis reluarea furnizării agentului termic. Numai că doar municipalitatea de la Petroșani a solicitat agent termic și pentru abonații casnici.
“Pentru a putea asigura încălzirea populației și a instituțiilor publice (spitale, școli, grădinițe) racordate la sistemul centralizat de termoficare, începând cu iarna 2016-2017 s-a luat decizia ca furnizarea agentului termic să se facă în baza unor comenzi lunare de livrare. Condițiile în care trebuia realizată începerea furnizării agentului termic, derularea livrărilor penrtu întreaga perioadă de iarnă și termenii privind plata serviciului au fost agreate prin convenții asumate de către S CEH SA, Primăriile Petroșani și Vulcan și operatorul de distribuție desemnat de către UAT (Societatea Comercială Termoficare SA Petroșani și Societatea Pregoterm Vulcan SA). Acest mod de livrare a agentului termic a fost gândit ca o măsură în vederea îmbunătățirii gradului de colectare a creanțelor, și totodată, ca instrument de legitimizare a deciziei de întrerupere a furnizării agentului termic în eventualitatea unui nivel nesatisfăcător al încasărilor, fără obligativitatea de a parcurge etape preliminare (limitarea parametrilor din punct de vedere tehnic) ca în situația contractelor de furnizare”, mai arată ministerul.
De la un grad de încasare a facturilor de peste 94% s-a ajuns la un grad de încasare de sub 50%. Astfel, oficialii Complexului Energetic Hunedoara au luat decizia de a sista furnizarea agentului termic la data de 1 aprilie.
“În ceea ce privește municipiul Petroșani, facem precizarea că la sfârșitul lunii februarie 2018, gradul de încasare în iarna 2017-2018 se situa la un nivel de cca. 94.35%, fapt care a determinat decizia de acceptare a comenzii de furnizare a energiei termice pentru luna martie 2018. Gradul de încasare a fost calculat ca raport între încasările perioadei și facturile emise și scadente aferent perioadei, cu precizarea că scadența facturii este de 30 zile de la emitere. În condițiile în care au devenit scadente facturile lunii ianuarie și ulterior februarie, din analiza efectuată la nivel de societate, s-a constatat că gradul de încasare s-a redus la cca. 50%/ Având în vedere faptul că valoarea încasărilor fiind depășită de valoarea facturilor devenite scadente, SE Paroșeni a luat decizia de a refuza onorarea comenzii de furnizare agent termic pentru luna aprilie 2018 și de a sista furnizarea energiei termice către SC Termoficare SA Petroașni și implicit către toți ceilalți consumatori din Valea Jiului, începând cu data de 1 aprilie 2018. Cele 62 de milioane la care se face referire în interpelare reprezintă datoria totală pe care o înregistrează revânzătorul SC Termoficare SA Petroșani, datorie din care 57,1 milioane o reprezintă suma înscrisă la masa credală. Pentru iarna 2017-2018, datoria scadentă la nivelul acestui revânzător este de 1.407.785,54 lei, fiind constituită din factura lunii februarie 2018 și o parte din factura lunii ianuarie 2018”, mai arată ministerul în răspunsul oferit senatorului Cristian Resmeriță.
În prezent, în Municipiului Petroşani, totalul apartamentelor branşate este în număr de 2.265 (reprezentând circa 17% din capacitatea ei), la care se adaugă 33 gospodării individuale, 11 instituţii publice şi 187 agenţi economici.
Monika BACIU