.Index Actualitate

Ministerul Energiei vrea resuscitarea cărbunelui

Ministerul Energiei vrea resuscitarea cărbunelui. Ministerul Energiei vrea să resusciteze cărbunele. Ministerul a scos la licitaţie un studiu pentru a afla cum se poate institui în România piaţa de capacităţi de energie electrică. Necesitatea elaborării studiului rezultă din prevederile incluse în proiectele de acte normative din cadrul Pachetului pentru Energie Curată propus de Comisia Europeană.

„Până la momentul realizării unei pieţe energetice europene integrate şi maturizării tehnologiiilor regenerabile şi de stocare (sub diverse forme), pe fondul creşterii tot mai accentuate a penetrării surselor regenerabile de energie în sistemul electroenergetic, este nevoie de capacităţi de rezervă de putere care, deşi uneori ne-economice în condiţiile unei pieţe competitive, devin esenţiale”, arată documentul.

Ministerul vorbește de capacități de producție tampon care să mențină echilibrul sistemului energetic național.

„Prin rezerva de capacitate se creează o capacitate-tampon, adică capacităţi suplimentare pe lângă capacităţile aczive pe piaţa energiei electrice. Aceste capacităţi suplimentare sunt necesare pentru menţinerea echilibrului între generarea şi consumul de energie electrică în anumite situaţii extraordinare, imprevizibile. Astfel, pentru a preveni un eventual deficit de energie electrică în diversele situaţii care pot să apară în operarea sistemului energetic naţional, statele membre au posibilitatea să instituie diverse tipuri de mecanisme de asigurare a capacităţilor de producţie. Un astfel de mecanism asigură menţinerea echilibrului dintre generarea şi consumul de energie electrică în anumite situaţii extraordinare, imprevizibile, fiind la dispoziţia operatorului de transport şi sistem astfel încât să se asigure în orice moment siguranţa aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor aceea, mecanismele de asigurare de capacităţi oferă o remuneraţie suplimentară producătorilor de energie electrică care participă la piaţa de capacităţi, în plus faţă de veniturile obţinute prin vânzarea de energie electrică pe piaţă, în schimbul menţinerii capacităţii existente sau a dezvoltării de investiţii în noi capacităţi. Întrucât această remuneraţie suplimentară poate avea un impact asupra concurenţei pe piţa internă a energiei electrice, mecanismul de capacitate dezvoltat trebuie evaluat în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, arată Ministerul.

Energia produsă pe bază de cărbune ar putea fi plătită suplimentar. Capacitățile de producție pe bază de cărbune vor intra în funcțiune în momente cheie.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.