.Index Actualitate

MISIUNE IMPOSIBILĂ LA CEH

NECESAR CĂRBUNE – 332 MII DE TONE

Complexul Energetic Hunedoara ar trebui să aibă până la data de 15 noiembrie un stoc de cărbune de 332 de mii de tone. Ministerul Energiei a publicat programul de iarnă în domeniul energetic privind aprobarea măsurilor pentru realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce privește combustibilii pentru perioada sezonului rece și volumul de apă din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, precum și alte măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional.

“Obiectivele principale ale prezentului Program de iarnă în domeniul energetic sunt evaluarea consumului de energie electrică al ţării, în perioada sezonului friguros, respectiv 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, pentru satisfacerea acestuia la parametri de calitate şi siguranţă în alimentare în condiţiile funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), stabilirea resurselor energetice necesare, precum şi pentru evaluarea resurselor financiare aferente. Pentru asigurarea funcţionării SEN în condiţii normale, în cadrul Programului de iarnă au fost incluși toți producătorii de energie electrică și termică în cogenerare cu unități dispecerizabile. Estimarea privind producţia de energie electrică a ţării pentru perioada  15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018, inclusiv cantitățile de combustibili și apă pentru realizarea acesteia, a avut la bază cantităţile prognozate a fi realizate de producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare, care au luat în considerare contractele pe care le au în derulare, sau le preconizează a le încheia pe pieţele de energie electrică, precum şi prevederile bugetelor proprii de venituri şi cheltuieli. Documentul a fost întocmit pe baza evoluţiei consumului realizat în anii anteriori, a analizării prognozelor realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi de Dispecerul Energetic Naţional, avându-se în vedere asigurarea dimensionarii corespunzătoare şi, în acelaşi timp, necesară a stocurilor de combustibili și a volumelor de apă în marile lacuri de acumulare, la data de 14 noiembrie 2017.  În ceea ce priveşte energia electrică, a fost  analizată o perioadă de 6 luni, respectiv de la 1 octombrie 2017 la 31 martie 2018, pentru care Comisia Naţională de Prognoză a prevăzut o creștere a consumului cu 2,4%, iar Dispecerul Energetic Naţional a prevăzut o creştere a acestuia cu 1,2% faţă de realizările perioadei similare 2016 – 2017. Ținând cont de evoluția consumului de energie electrică din perioada 1 ianuarie – 1 septembrie a.c., de inexistența unor semnale privind apariția de noi agenți economici cu consum relevant de energie electrică, de scenariul DEN care ia în considerare o corecție a influenței temperaturiilor medii lunare mai scăzute cu 1-20C, estimarea de creştere medie a consumului luat în calcul pentru perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018 este de 1,1% faţă de realizările perioadei similare aferente Programului de iarnă anterior”, arată documentul.

Complexul Energetic Hunedoara are o misiune imposibil de îndeplinit. În condițiile în care producția de cărbune zilnică este undeva la 2000 de tone, constituirea stocului minim este o țintă greu de atins. Același document al ministerului arată că CEH ar trebui să producă 164.600 mii de Gcal energie termică în perioada 15 Noiembrie 2017 – 15 Martie 2018. Pentru a avea cărbunele necesar CEH a recurs la importuri.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.