Un incident care putea urmări tragice a avut loc în cartierul Dimitrov. Un horn aflat într-o stare avansată de degradare s-a desprins şi a căzut. Norocul a făcut ca în momentul producerii incidentului să nu se afle nimeni în faţa blocului, în caz contrar, evenimentul ar fi putut avea urmări deosevit de grave. A fost nevoie chiar de intervenţia pompierilor pentru a înlătura resturile de cărămidă de pe suprafaţa acoperişului, astfel încât acestea să nu se prăbuşească pe zona verde.
“Am avut o intervenţie la un coş de fum care stătea să cadă. Băieţii ajunşi la faţa locului au îndepărtat coştul de fum astfel încât să nu existe probleme. Sunt construcţii vechi, neîntreţinute”, a declarat locţiitor comandat Detaşamentul de Pompieri Petroşani, locotenent Cristian Baleia.
Pompierii se confruntă des cu astfel de cazuri.
“Avem cazuri în care suntem solicitaţi pentru îndepărtarea unor cosşuri de fum, grinzi sau elemente metalice. Situaţia putea deveni foarte gravă dacă în faţa blocului era cineva”, a mai spus sursa citată.
De cealaltă parte, autorităţile locale de la Petroşani spun că întreţinerea acestor imobile cade în sarcina locatarilor.
“E vorba de un horn care s-a prăbuşit. E proprietatea locatarilor, e responsabilitatea a dumnealor. Dacă au asociaţie, pot prin asociaţie să repare sau să cureţe, iar în cazul în care nu este folosit acel horn poate fi dezafectat. În caz contrar, trebuie reparat şi întreţinut de cei care sunt proprietari în zona respectivă”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Blocurile din cartierul Dimitrov al municipiului Petroşani au fost contruite în anii 1950. puţine sunt imobilele unde s-au realizat lucrări de modernizare, iar acolo unde s-a intervenit cheltuielile au fost suportate de locatari. Municipalitatea de la Petroşani are în vedere reabilitarea termică a unor imobile, însă din cartierul Dimitrov doar un bloc este eligibil spre finanţare, şi anume blocul 2 de pe strada Carpaţi.
Monika BACIU