Primăriile din Valea Jiului, eligibile pentru a solicita fonduri europene în vederea dezvoltării turistice. Agenţia de Dezvoltare Regională Vest anunţă că sunt disponibile 11,46 de milioane de euro. Singurul lucru care trebuie făcut este ca administraţiile locale să depună proiecte în vederea obţinerii unor finanţări.
Proiecte turistice pentru dezvoltare locală şi umană
În Valea Jiului trei primării au demarat, în urmă cu câţiva ani, proiecte pentru modernizarea staţiunilor montane. Este vorba de Petroşani, Vulcan şi Lupeni. Finanţările au fost sistate, la fel şi lucrările. Acum este şansa administraţiilor de a continua aceste proiecte.
“Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional a lansat in data de 1 aprilie 2016 apelul de proiecte pentruPrioritatea de Investitii 7.1 Sprijinirea unei cresteri favorabile ocuparii fortei de munca, prin dezvoltarea potentialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care sa includa reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum si sporirea accesibilitatii și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice (Investitii în infrastructura de turism) din cadrul Axei Prioritare 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului. Apelul de proiecte este competitiv, iar cererile de finantare se vor putea depune la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest incepand cu data de 1 iunie 2016, avand ca termen limita pentru depunere data de 2 decembrie 2016. Alocarea financiara a Regiunii Vest pentru acest apel de proiecte este de 11,46 milioane euro”, arată oficialii ADRVEST.
Administraţiile locale din Valea Jiului pot depune documentaţiile în vederea obţinerii fondurilor necesare demarării unor noi proiecte turistice, proiecte care implică şi crearea de noi locuri de muncă.
“In cadrul acestui apel de proiecte sunt eligibile proiectele care vizeaza statiunile turistice balneare, proiecte ce presupun amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publica, dezvoltarea de infrastructuri publice la scara mica pentru valorificarea atractiilor turistice, crearea si extinderea infrastructurii de agrement, activitati de marketing si promovare turistica ale obiectivului finantat. Solicitantii eligibili sunt primariile statiunilor turistice si parteneriate constituite intre acestea si Consiliile Judetene. Valoarea totala a unei cereri de finantare trebuie sa se încadreze intre minim 100.000 euro si maxim 5.000.000 euro, cofinantarea din partea solicitantului fiind de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile”, mai spun oficialii ADRVEST.
Autoritatea Naţională pentru Turism sprijină, scriptic, proiectele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Valea Jiului. În urmă cu câţiva ani autoriăţile locale din Valea Jiului au pariat pe turism pentru dezvoltarea zonei. Acum, proiectele demarate au rămas în aer, fără a mai fi alocate fonduri pentru dezvoltare.
Staţiunile montane, lucrări începute, dar neterminate
Potrivit unei informări a Autorităţii Naţionale pentru Turism doar proiectul de dezvoltare a staţiunii montane Pasul Vâlcan a fost finalizat în proporţie de 100%. Dar este vorba doar de prima parte a proiectului. A doua parte prevede unirea acestei staţiuni cu cea din Straja, iar acest proces nici măcar nu a început încă.
“Gradul de implementare a proiectelor de dezvoltare a staţiunilor montane din Valea Jiului, respectiv Parâng, Straja şi Pasul Vâlcan – Consiliul Local Lupeni în implementarea proiectului „Schi în România, staţiunea Straja” – circa 60%. Consiliul Local Petroşani în implementarea proiectului „Schi în România, Municipiul Petroşani” – circa 16%. Consiliul Local Vulcan în implementarea proiectului „Schi în România, oraşul Vulcan”- 100% prima etapă”, se arată într-un răspuns oferit cotidianului CRONICA VĂII JIULUI, de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism.
Autorităţile responsabile de aceste proiecte recunosc faptul că în anul 2015 nu au alocat nici măcar un leu pentru aceste investiţii. În ceea ce priveşte acest an, situaţia este incertă încă.
“În cursul anului 2015 instituția noastră nu a alocat fonduri pentru cele trei proiecte. Posibila alocare de fonduri pentru cele trei proiecte va fi făcută în funcție de alocările de la bugetul de stat, netransmis până la data prezentei Autorității Naționale pentru Turism, precum și de documentațiile tehnico-economice prezentate de beneficiarii proiectelor”, mai susţin reprezentanţii ANT.
Ar mai fi nevoie de sume impresionante pentru finalizarea proiectelor de devoltare a celor trei staţiuni montane din Valea Jiului, iar cei de la ANT spun că se fac demersuri necesare în acest sens.
“Autoritatea Națională pentru Turism alături de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri face demersurile necesare către autoritățile competente în vederea alocării sumelor necesare finalizării proiectelor aflate în derulare în cadrul programului de finanțare a investițiilor în infrastructura de turism”, mai subliniază cei de la ANT.
Aproape 40 de milioane de euro. Atâta ar mai trebuie pentru ca proiectele administraţiei locale de la Petroşani să devină realitate în ceea ce priveşte dezvoltarea staţiunii montane Parâng. Autorităţile locale de la Petroşani au început lucrările la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei. Cel mai mare domeniu de schi din Europa de Est trebuia să fie construit la Petroşani, în Parâng. În afara de reamenajarea celor cinci pârtii existente, acolo urmau să apară 17 piste noi, 2 telegondole, şapte telescaune, 30 de tunuri de zăpadă şi 7 maşini de bătut zăpada. Complexul trebuia să conţină şi două centre turistice, o cabană şi o instalaţie de ticketing. Costul final: 99 de milioane de euro. Potrivit documentelor, Ministerului Dezvoltării, nivelul de cofinanţare a proiectelor derulate în comun de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi autorităţile publice locale este următorul, unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50%, dar nu mai puţin de 5%, din valoarea totală a contractelor de lucrări încheiate în conformitate cu legislaţia în vigoare, exceptând domeniul schiabil, unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50%, dar nu mai puţin de 5%, din valoarea contractului aferent realizării documentaţiei tehnico-economice, încheiat în conformitate cu legislaţia în vigoare, în cazul domeniului schiabil, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului finanţează procurarea instalaţiilor de transport pe cablu şi montajul acestora, în limita fondurilor disponibile.
În Valea Jiului au început proiectele de modernizare a staţiunilor montane, însă acestea nu au fost duse la capăt. De precizat este că banii ar fi trebuit să vină de la Guvernul României.
Monika BACIU