Patrimoniul istoric, punct vulnerabil. La Petroşani funcţionează un muzeu, Muzeul Mineritului, însă acesta nu este păzit. Legea spune că fiecare muzeu din ţară, ar trebui să aibă pază. Având în vedere că la alineatul 1 al articolului nr.11 al Legii nr.311/2003, Legea muzeelor şi a colecţiilor publice se prevede că “proprietarii şi titularii de alte drepturi reale asupra muzeelor şi colecţiilor publice au, potrivit Codului civil şi prezentei legi, următoarele obligaţii. Să asigure paza muzeului sau a colecţiilor publice şi dotarea acestora cu sisteme de protecţie eficiente”
La Petroşani, nu există niciun paznic angajat care să deservească Muzeul Mineritului. Singurii care veghează la securitatea obiectivului sunt poliţiştii locali.
“Nu avem pază la muzeu, dar nici nu au existat probleme. Există patrule ale Poliţiei Locale care sunt în teren şi ziua şi noaptea”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
Reabilitare
Municipalitatea de la Petroşani a depus un proiect prin care are în vedere reabilitarea şi modernizarea Muzeului Mineritului. În această axă de finanţare vor fi accesate fonduri europene pentru modernizare.
“Vom reabilita şi moderniza muzeul la standarde înalte. Vor fi efectuate schimbări majore acolo”, a mai spus sursa citată.
Sediul muzeului este într-o clădire construită în 1920, care este monument istoric. Sunt prezentate piese care atestă istoria mineritului în Valea Jiului: documente originale, fotocopii, schiţe, aparate, utilaje miniere, insigne, obiecte specifice vieţii din regiune. Cuprinde o secţiune de geologie reprezentată prin roci şi fosile vegetale şi animale, evoluţia tehnicii miniere în Valea Jiului reprezentată prin unelte şi maşini alături de diferite aparate de profil. Toate acestea se completează cu prezentarea evoluţiei vieţii sociale din Valea Jiului din cele mai vechi timpuri până în prezent, evidenţiată prin documente, fotografii şi carte veche.
Monika BACIU