.Index Actualitate Administratie

Ne depopulăm

aniDin ce în ce mai puţini. Judeţul Hunedoara numără din ce în ce mai puţini locuitori. Lipsa locurilor de muncă şi a perspectivelor de viitor îi determină pe tineri să părăsească acest judeţ. În ultima perioadă din Valea Jiului se pleacă în masă. Mai rămân pensionarii şi cei care au rădăcinile bine înfipte în acest loc. Speranţe de mai bine nu se întrezăresc şi lucru dovedit şi de statistici.

 

Populaţia a scăzut cu peste 100.000

 

Dacă în anul 1948 în judeţul Hunedoara îşi aveau domiciliul 514.436  persoane, la ultimul recensământ din anul 2011, aici mai locuiau doar 418.565 de suflete. În Valea Jiului trăiesc puţin peste 120 de mii de locuitori, cei mai mulţi dintre aceştia fiind în Petroşani. Localitatea cu cei mai puţini locuitori este Aninoasa. În Valea Jiului Aninoasa este oraşul cu cei mai puţini locuitori. Nici măcar 5000 de suflete nu trăiesc în această comunitate mică. Jumătatea dintre locuitori sunt pensionarii.

 

“Avem 4800 de locuitori dintre care jumătate sunt pensionari. Mai avem la şcoli aproximativ 600 de copii şi mai avem angajaţi la care nu putem avea o statistică clară pentru că sunt mulţi care au ieşit la pensie care lucrau la exploatările miniere din zona iar mulţi lucrează în străinătate şi nu avem un control strict asupra lor. Locuri de muncă deocamdată nu prea sunt, populaţia este îmbătrânită. Nu se prevede un viitor foarte fericit. Natalitatea este în scădere faţă de anii precedenţi iar mortalitatea este în creştere. Un viitor prea luminos nu vedem pentru că se depopulează zona tocmai din cauza locurilor de muncă”,  a declarat Nicolae Dunca, primarul oraşului Aninoasa.

 

Populaţia Văii Jiului este una îmbătrânită. Majoritatea este reprezentată de pensionari, tinerii plecând la lucru în marile oraşe sau în străinătate.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.