Aproape 40 de milioane de euro. Atâta ar mai trebuie pentru ca proiectele administraţiei locale de la Petroşani să devină realitate în ceea ce priveşte dezvoltarea staţiunii montane Parâng. Autorităţile locale de la Petroşani au început lucrările la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei. Cel mai mare domeniu de schi din Europa de Est trebuia să fie construit la Petroşani, în Parâng. În afara de reamenajarea celor cinci pârtii existente, acolo urmau să apară 17 piste noi, 2 telegondole, şapte telescaune, 30 de tunuri de zăpadă şi 7 maşini de bătut zăpada. Complexul trebuia să conţină şi două centre turistice, o cabană şi o instalaţie de ticketing. Costul final: 99 de milioane de euro.
“Natura a fost extrem de generoasă cu Petroşaniul şi cu toată Valea Jiului. Dumnezeu ne-a dat un cadru natural de vis, însă resursele financiare sunt foarte puţine. Din bugetele locale nu poţi să realizezi investiţiile necesare în infrastructura turistică în aşa fel încât să atragi turiştii care se duc în Austria sau Bansko. Suntem foarte departe de Bansko din punctul de vedere al dezvoltării infrastructurii. Doar să fim şi ajutaţi de guvernanţi, pot fi îndreptaţi anumiţi invetsitori către zonele astea care văzându-le să îşi dorească să investească aici. Atâta timp cât investitorii sunt duşi pe Valea Prahovei şi în alte zone este foarte greu. Din bugetul local nu se poate. Foarte mulţi bani, la acest proiect ambiţios şi complet mai e nevoie în jur de 40 de milioane de euro”, a declarat Adrian Negoe, secretatul Primăriei Petroşani.
Edilii locali de la Petroşani au planuri mari. Aceştia vor ca anul viitor să înceapă lucrările la noul telescaun TS4 care ar urma să facă legătura cu pârtia Slima.
“Pentru Parâng continuăm lucrările, vom finaliza spaţiile tehnice şi clădirea unde este bazinul urmând anul viitor să vedem dacă putem să achiziţionăm pompele pentru zăpada artificială. Dacă vrem să facem tot proiectul, sumele sunt foarte mari, la câteva zeci de milioane de euro, dar noi avem prioritate pentru anul viitor să finalizăm cu pompele de apă şi construirea telescaunului TS4 care să facă legătura dintre pârtia B şi Slima”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
De mai bine de doi ani municipalitatea de la Petroşani se judecă cu Romsilva pentru un teren în suprafaţă de 46 de hectare. După ce magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia au dat o sentinţă favorabilă municipalităţii aceasta a fost atacată de Romsilva la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus rejudecarea cauzei, iar procesul a fiost suspendat. Acum, reprezentanţii municipalităţii încearcă să rezolve această speţă pe cale amiabilă.
“Noi lucrăm la documentaţie şi vom merge să discutăm cu Romsilva. Vom merge în mod direct. Dacă nu vom reuşi ne vom reîntoarce la instanţă”, a mai subliniat edilul petroşănean.
Potrivit documentelor, Ministerului Dezvoltării, nivelul de cofinanţare a proiectelor derulate în comun de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi autorităţile publice locale este următorul, unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50%, dar nu mai puţin de 5%, din valoarea totală a contractelor de lucrări încheiate în conformitate cu legislaţia în vigoare, exceptând domeniul schiabil, unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50%, dar nu mai puţin de 5%, din valoarea contractului aferent realizării documentaţiei tehnico-economice, încheiat în conformitate cu legislaţia în vigoare, în cazul domeniului schiabil, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului finanţează procurarea instalaţiilor de transport pe cablu şi montajul acestora, în limita fondurilor disponibile.
Monika BACIU