.Index Actualitate Politica

Nici după 3 luni de pregătire,   Softul pentru recalcularea pensiilor încă nu funcționează

Nici după 3 luni de pregătire,   Softul pentru recalcularea pensiilor încă nu funcționează. Softul folosit pentru recalcularea pensiilor a fost în pregătiri timp de trei luni de zile. Tocmai de asta, teoretic, recalcularea pensiilor a zeci de mii de mineri trebuia să înceapă la data de 1 octombrie. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat nici acum pentru că softul este încă în probe, după cum susține Cristian Resmeriță, senator PSD.

Recalcularea pensiilor trebuie să se realizeze în baza Legii 263/2010, lege modificată în acest an.

”Nu a început încă (procesul de recalculare-n.r.), dar o să înceapă. Softul există, se fac estimări, se calculează pensii, dar deocamdată nu au siguranța că sunt corect făcute și deocamdată sunt într-o perioadă de probă, care mai durează cred că până săptămâna viitoare. După aceea va începe recalcularea”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

De această lege ar trebui să beneficieze în jur de 12.000 de pensionari din judeţul Hunedoara, inclusiv cei care şi-au depus dosarele pentru recalcularea pe Legea 192, care a devenit astfel nulă. Aplicarea Legii 192 s-a blocat în principal la soft, care nu a fost funcţional. De data aceasta, softul există și chiar funcționează.

“Această lege face ca toate punctajele să fie calculate împărţind la 20, pentru cei din minerit, nu la 30 cum este acum. Va creşte pensia substanţial şi perioada de aplicare este începând cu 1 octombrie 2018. Până atunci se pregătesc softurile şi cele necesare”, spunea în vară senatorul PSD Cristian Resmeriţă.

Recalcularea pensiilor trebuie finalizată în 12 luni, iar efortul bugetar este de 70 milioane de lei anual.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.