.Index Actualitate

Niciun cuvânt despre minerit

Niciun cuvânt despre minerit. Ministrul Energiei, Anton Anton, a fost prezent în Parlament la “Ora Guvernului”. A fost interpelat cu privire la declarațiile sale în care spunea că va sprijini investițiile din sectorul minier. La audierea din luna ianuarie, ministrul Anton Anton a promis relansarea mineritului românesc și menținerea producției de huilă. A spus că va veni cu un plan și cu o strategie pe termen lung pentru a nu pune în pericol sistemul energetic național.

”Când aveți de gând să ne prezentați un astfel de plan? Și nu vă cer un plan de închideri de mine, ci planul acela despre care vorbeați dvs. pentru a relansa industria cărbunelui. Aveți așa ceva? Între timp, mor oameni în mine. Vrem să aflăm cauzele accidentelor mortale din Valea Jiului care au avut loc anul trecut. Puteți să ne spuneți ce s-a întâmplat sau așteptați rezultatele unei comisii fantomă? 5 mineri au murit în Valea Jiului din cauza condițiilor inumane în care se lucrează în aceste mine, care nu au mai văzut investiții din anii 80!”, a spus deputata USR Cristina Prună în plenul Camerei Deputaților.

Ministrul nu a avut niciun răspuns legat de acest subiect. A trecut pe lângă subiect. Nici măcar un cuvânt nu a spus ministrul despre mineritul din Valea Jiului. Subiectul a fost ignorat cu desăvârșire.

În schimb, ministrul a precizat că România deține un mix energetic puternic prin care poate exporta energie electrică în regiune. Ministrul a mai făcut referire șI la faptul că situațiile financiare ale mai multor companii s-au ameliorat. Nu este cazul Complexului Energetic Hunedoara.

“În acest sens, să ne amintim cum stăteau lucrurile în unele companii energetice de stat în 2016: Hidroelectrica era în insolvenţă, Complexul Energetic Oltenia înregistra pierderi de circa 1,9 miliarde lei, Complexul Energetic Hunedoara tot în insolvenţă, ELCEN în aceeaşi situaţie. Acela a fost anul în care ciclul nuclear integrat s-a blocat, iar Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare se găsea într-o situaţie critică. Să ne uităm la cum au evoluat lucrurile de atunci până acum. Pentru o parte din producători, în urma politicilor guvernamentale şi a schimbării viziunii de management sectorial, situaţia economică a companiilor s-a îmbunătăţit semnificativ. Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pentru prima dată profit de când funcţionează – de circa 220 milioane lei, Hidroelectrica de 1,6 miliarde lei, Nuclearelectrica de circa 340 milioane lei. La ELCEN, deşi compania este în continuare în insolvenţă, anul trecut a fost unul pe profit de circa 45 milioane lei. Mai sunt încă situaţii pe care nu am reuşit să le îndreptăm şi pentru care se fac în continuare eforturi: la Complexul Energetic Hunedoara, la CNU”, a apreciat Anton Anton.

Monika BACIU

Pe aceeași temă:

Materiale în valoare de un milion de lei pentru unitățile miniere

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.