Minerii trebuie să lopăteze mai mult. Ministrul delegat pe probleme de energie, Răzvan Nicolescu, i-a îndemnat pe minerii din Valea Jiului să producă mai mult cărbune pentru ca societatea să nu fie nevoită să importe huilă. Demnitarul a subliniat că societatea, în speţă Complexul Energetic Hunedoara, trebuie să identifice soluţiile pentru plata minerilor pe perioada când aceştia lucrează peste program.
“Le-am comunicat reprezentanţilor sindicatelor miniere speranţa ca ei să îşi crească de mult producţia, inclusiv pe termen scurt dacă pot şi dacă vor găsi soluţii împreună cu conducerea societăţii să lucreze mai mult şi să producă mai mult în lunile următoare pentru ca noi ca ţară şi ei ca societate să fie nevoiţi să importe mai puţin. Nu ne dorim să creştem deificitul comercial al României, ne dorim să se producă cât mai mult în România şi dacă producţia va corespunde şi din punctul de vedere al cerinţelor tehnice de funcţionare şi dacă vor găsi şi o soluţie eficientă din punct de vedere financiar pentru că dacă vor lucra mai mult vor trebui să şi fie plătiţi. Eu m-aş bucura dacă ar ajunge la o astfel de soluţie ca minerii români să producă mai mult”, a declarat la Petroşani, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pe probleme de energie.
La începutul sezonului rece, Guvernul a aprobat programul pentru perioada octombrie 2014-martie 2015. în acest program, Complexul Energetic Hunedoara ar trebui să îşi asigure peste un milion de tone de huilă.
“Ne aşteptăm la o iarnă plină de turbulenţe venite dinspre estul României, din acest motiv prin hotărârea de Guvern prin care am stabilit programul de iarnă am prevăzut o cantitate obligatorie de cărbune care trebuie stocată care trebuie să fie în linie cu ce a fost constituit ca şi stoc în anii trecuţi care se adaugă stocurilor României de păcură, care se adaugă nivelului de umplere a lacurilor de acumulare care depăşeşte media ultimilor nai, care se adaugă rezervei de gaz natural care este de 2,8 milioane de metri cubi, cu un miliard demetri cubi mai mare decât obligaţia legală stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru că ne dorim în cazul în care ne vom confrunta cu o problemă în aprovizionarea cu gaz natural să fim capabili să depăşim această iarnă fără probleme majore pentru ţară şi ceea ce am garantat public în repetate rânduri este că în orice scenariu cât de grea va fi iarna, populaţia României nu va avea de suferit. Mi-aş dori ca minerii să producă cât mai mult, mi-aş dori să importăm cât mai puţin, dar trebuie să fie o discuţie cu reprezentanţii minerilor şi conducerea societăţii şi o discuţie care să ţină cont şi de posibilităţile tehnice de procesare, de ardere existente la Mintia şi Paroşeni din punct de vedere putere calorică şi eficienţa procesului. Personal îmi doresc ca minerii să producă în România cât mai mult, să fie plătiţi corect pentru ceea ce produc şi noi să importăm cărbune cât mai puţin”, a mai subliniat ministrul.
Monika BACIU