.Index Actualitate

O mină nu se închide când vrea unul sau altul Ministerul Energiei: “Siguranţa energetică nu se decide la emisiuni TV”

 

Ministerul Energiei caută soluţii urgente pentru menţinerea mineritului din Valea Jiului. Secretarul de stat, Cristian Buşu, susţine că minerii sunt cei care, astăzi, plătesc pentru preţul nepriceperii celor care au împins această activitate la marginea falimentului.

 

“Când vine vorba despre sectorul minier din România, aud mereu aceeaşi formulă sacrosanctă: “Cineva (nu e clar cine) vrea să desfiinţeze mineritul, să închidă minele şi să lase oamenii pe drumuri”. E greu să răspunzi oamenilor supăraţi, care au lucrat în întreprinderi împinse către dezastru financiar, că deşi nu e vina lor, ei sunt cei care plătesc mereu preţul nepriceperii şi a relelor intenţii. Dar e uşor să răspunzi celor care aruncă dezinformări pe toate drumurile, de la înălţimea unui pretins profesionalism: unde aţi fost până acum domnilor?  De ce nu există nicio politică limpede pe care statul să şi-o asume atunci când vine vorba de minerit”,  susţine Cristian Buşu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

 

Oficialii ministerului susţin că pentru Complexul Energetic Hunedoara este nevoie de măsuri urgente, însă acestea trebuie corelate şi cu influenţele europene. În Europa minele de cărbune au intrat pe program de închidere. Secretarul de stat spune că minele nu se inchid la comanda unora, iar siguranţa energetică nu se decide în emisiuni televizate.

 

“Am decis înfiinţarea Comitetului de Coordonare pentru Activitatea Minieră, cu scopul de a analiza starea actuală a sectorului resurselor energetice minerale – cărbune şi uraniu. O mină nu se închide când vrea unul sau altul, iar destinul unui sector vital pentru siguranţa energetică nu se decide prin emisiuni TV. E timpul unor concluzii clare, trase de specialişti care îşi pot dovedi profesionalismul şi care sunt capabili să îşi asume răspunderea pentru decizii. Transparenţa nu presupune timp petrecut în spaţiul public, ci mai ales să iei decizii şi să le fundamenteză just. Comitetul coordonat  de un secretar de stat din Ministerul nergiei, are în componenţă specialişti din cadrul ministerului şi din fiecare subsector de activitate, reprezentanţi ai companiilor de profil, ai mediului academic, patronate şi sindicate representative.  Sectorul minier are nevoie de cele mai bune măsuri de redresare şi reorganizare pentru a putea menţine un mix energetic echilibrat în Sistemul Energetic Naţional. Avem nevoide de măsuri urgente şi viabile pentru ca acest sector să supravieţuiască, iar specialiştii din Comitetul de Coordonare au sarcina să identifice cât mai repede aceste soluţii, ţinând cont de realitatea cu care se confruntă sectorul şi de contextual internaţional”, arată Cristian Buşu.

 

În luna ianuarie, lună închisă contabil, pierderea la Complexul Energetic Hunedoara este de 16.590.000 lei, ceea ce reprezintă, potrivit oficialilor Ministerului Energiei, 535.000 lei pe zi. Suma reprezintă 50% din cifra de pierderilor aferente perioadelor anterioare, respectiv 1.000.000 lei/zi.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.