.Index Actualitate

Operaţii amânate din lipsă de sânge

sangeCriză acută de sânge la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. Unitatea medicală din Petroşani se confruntă cu o lipsă acută de sânge. Spitalul ar avea nevoie zilnic undeva la 5-10 unităţi de sânge pe zi, însă dispune doar de 2-3 astfel de unităţi zilnic.

 

“Este criză de sânge şi de plasmă în spital. Nu s-a întâmplat să rămânem fără pentru că am făcut comandă, dar există o criză din acest punct de vedere”, a declarat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.

 

De-a lungul vieții, fiecare dintre noi se lovește, dacă nu personal atunci prin intermediul unui părinte, copil, frate sau prieten, de nevoia de sânge pentru transfuzii. Această nevoie este resimțită cu atât mai puternic în sălile de operație, de către personalul medical. În România, numărul donatorilor este mic și acoperă cu greu necesarul din spitale, iar una dintre cauzele acestei situații este lipsă de informare.

La Petroşani, reprezentanţii centrului de transfuzie susţin că numărul donatorilor a rămas constant de-a lungul anilor.

 

“Noi avem cam acelaşi număr de donatori. Media este undeva la 10 pe zi, iar lunar se fac undeva la 200 de donaţii. Poate există probleme în ceea ce priveşte o anumită grupă sangvină”, a declarat Mary Vila, reprezentant centrul de Transfuzii Petroşani.

 

Tot minerii rămân cei mai fideli donatori, însă în ultima perioadă şi tinerii s-au alăturat aceste campanii de salvare.

 

“Minerii sunt cei mai mulţi donatori, însă avem şi liceeni, studenţi sau chiar cadre medicale”, a mai spus sursa citată.

 

Cele mai frecvente donaţii sangvine sunt cele pozitive.

 

“Cele mai frecvente donaţii sunt de la grupele A şi 0 pozitiv şi B3. există cazuri rare la ABIV. Cea mai rară donaţie se înregistrează la RH-ul negativ, iar dintre acestea cea mai şi cea mai rară este grupa ABIV negativ”, a mai spus medicul Mary Vila.

 

Donatorii de sânge au şi anumite beneficii şi anume au au zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat şi alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii.

 

 

Pentru a dona sânge, un voluntar trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să nu fi avut hepatită, tuberculoză, diabet sau boli de inimă şi să prezinte un act de identitate.  Frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 3 donări pe an pentru femei.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.