Paramedicii SMURD s-ar putea pensiona mai devreme. Paramedicii SMURD din județul Hunedoara și alte patru județe din țară s-ar putea pensiona mai devreme. Acest lucru va fi posibil doar dacă o inițiativă legislativă depusă de deputatul ALDE, Marius Surgent va ajunge lege. Acesta a depus o inițiativă legislativă prin care solicită preluarea paramedicilor SMURD din județele Hunedoara, Arad, Maramureș, Mureș și Sibiu de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență.
„În decembrie, am depus în Parlament împreună cu un coleg de la Arad o inițiativă legislativă în ceea ce privește Salvitalul. Nu este firesc ca în 5 județe din țară, aceste servicii să fie plătite de către contribuabili, prin UAT-uri și Consiliu Județean. Celelalte județe din țară sunt subvenționate de către Guvern prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, a declarat, la Petroșani, Marius Surgent, deputat ALDE.
Potrivit unui proiect de lege propus de parlamentari PSD, ALDE, PNL și USR, se propune ca „personalul cu pregătire paramedicală în cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate pe raza județelor Arad, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu se preia cu statut de cadru militar de către inspectoratele pentru situații de urgență din județele menționate”. De asemenea, în proiectul de lege se mai menționează că o parte din specialiștii instruiți în acordarea primului ajutor calificat și implicit în asistență medicală de urgență prespitalicească „se preia cu statut de soldat profesionist”.
“Am făcut această inițiativă pentru a degreva autoritățile locale și Consiliul Județean de plata acestor sume care nu sunt deloc mici, iar pe de altă parte, angajații de la Salvital să beneficieze de drepturile pe care le au colegii care fac aceeași muncă, dar care sunt încadrați la Inspectoratele pentru Situații de Urgență, care au altă remunerație, au alte drepturi, au alt statut social și beneficiază, inclusiv, de o reducere a anilor pentru pensionare”, a mai spus sursa citată.
Camera Deputaților este prima cameră sesizată. În expunerea de motive, autorii spun că „în ultima perioadă au fost primite tot mai multe semnale ale autorităților publice locale referitoare la imposibilitatea suportării cheltuielilor de funcționare ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență”. Aceștia se referă la cheltuieli de întreținere a echipajelor de intervenție și a celor necesare salarizării personalului angajat al serviciilor voluntare pentru situații de urgență.