Aproximativ jumătate dintre angajaţii Complexului Energetic Hunedoara nu şi-au primit banii de vacanţă. De aceea, reprezentanţii Sindicatului Muntele vor acţiona în instanţă angajatorul, în speţă, Complexul Energetic Hunedoara pentru nerespectarea prevederilor contractului colectiv de muncă. Blocajul este generat de noua lege apărută în acest an care prevede acordarea de vouchere de vacanţă salariaţilor din companiile de stat.
“În cursul zilei de mâine sau cel târziu poimâine la Tribunalul Hunedoara va ajunge plângerea pe care o formulăm împotriva angajatorului, respectiv CEH pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă şi anume neacordarea primei de vacanţă aşa cum aceasta a fost negociată în contractul colectiv de muncă”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Nica îi acuză pe parlametarii ţării de faptul că nu au analizat situaţia înainte de a emite această lege care îi afectează pe salariaţi.
“Se motivează prin apariţia legii 94/2014 care interzice acordarea primelor de vacanţă în lei începând cu data de la care este publicat în Monitorul oficial această lege, dar în acelaşi timp noi cunoaştem foarte bine că în alte societăţi cu capital integral de stat nu s-a ţinut cont de prevederile acestei legi care din punctul nostru de vedere şi a tuturor organizaţiilor sindicale la nivel de România este o lege neaplicabilă neavând în bugetul de venituri şi cheltuieli prevăzute vouchere de vacanţă ci bani cash este normal ca pe acest an să se acorde primă de vacanţă. Din păcate, parlamentarii României au dat o lege proastă după care au plecat două luni de zile în concediu şi au lăsat companiile de stat într-o situaţie cu o problemă generată de o gândire extrem de slabă a acestora cu privire la o lege care a afectat peste un milion de salariaţi”, a mai spus sursa citată.
Magistraţii Tribunalului Hunedoara vor fi cei care vor trebui să decidă ce se va întâmpla cu primele de vacanţă ale angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara. Procesul va fi intentat după o serie de negocieri eşuate dintre sindicat şi conducerea entităţii energetice.
“Trebuie să existe pentru că Tribunalul va hotărî cine are dreptate. Contractul colectiv de muncă reprezintă legea părţilor, iar în contractul colectiv de muncă am spus că vom iniţia nicio acţiune, niciun litigiu de muncă până la epuizarea tuturor posibilităţilor de a rezolva o problemă pe cale amiabilă. Am făcut nenumărate întâlniri cu angajatorul, nu s-a rezolvat pe cale amiabilă această problemă, drept urmare după ce am trecut de o lună de zile de când aceasta nu a fost aplicată urmează acţionarea acestuia în instanţă”, a mai subliniat Nica.
Potrivit liderilor de sindicat, aproape jumătate dintre angajaţii Complexului nu au mai beneficiat de prime de vacanţă după apariţia legii 94/2014 care prevede acordarea de vouchere de vacanţă, însă doar începând cu 1 ianuarie 2015.
Monika BACIU