Pârtia de schi, traseu pentru bolizi

Posesorii de mașini de teren sau cei de ATV-uri își testează caii putere pe pârtia de schi. Aceștia nu țin cont de regulile de exploatare a domeniului schiabil din Parâng. Dacă în timpul zilei, pârtia de schi este folosită de schiori, noaptea aceasta devine traseu de teste pentru mașini sau ATV-uri. Cea mai modernă pârtie de schi din Parâng poartă urme de cauciucuri, asta deși regulamentul Domeniului Schiabil Parâng nu permite acest lucru.

“Există un regulament al domeniului schiabil, iar acolo sunt stipulate anumite sancțiuni pentru cei care încalcă regulile. Cei identificați că încalcă regulile pot fi amendați de jandarmii montani”, a declarat Daniel Vișan, director executive Direcția de Administrare a Domeniului Public șI Privat Petroșani.

Cei din Parâng atrăgeau atenția încă din anul 2011 asupra problemelor cu care se confruntă din cauza celor care urcă cu mașinile până în inima stațiunii.

„Avem o mulţime de necazuri din cauza faptului că toate maşinile pot urca. Dacă nu există o hotărâre de consiliu noi nu putem să facem ordine. Este un lucru benefic pentru turismul din zonă. Noi am pus plăcuţe avertizoare, cu hărţi, dar tot mai des se întâmplă incidente nedorite. Este harta traseelor, harta pârtiilor, sunt afişate, sunt afişate atenţionări, pârtiile sunt omologate,… dacă doamne fereşte se întâmplă cu accident mai grav va răspunde primăria pentru că sunt pârtii omologate de către primărie. Ar fi păcat ca noi să nu putem să rezolvăm această problemă, să facem ordine în Parâng. Eu nu aş vrea să se interpreteze că nu vrem să se urce sus cu maşinile, dar nu este loc, nu este spaţiu. Dacă ar fi spaţiu … Şi nu este normal ca în zonele respective să se circule cu tot felul de maşini sau mai ştiu eu ce altceva”,  spunea în anul 2011 un salvamontist din Parâng.

Cei care sunt identificați că încalcă regulile din Parâng pot fi sancționați. Contravenţiile se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 -1.500 lei.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.