.Index Actualitate

Pe două voci   Viitorul CEH, văzut diferit

Pe două voci   Viitorul CEH, văzut diferit. Viitorul Complexului Energetic Hunedoara este privit diferit de cei implicați în mecanism. Sindicatele de la termocentrala Mintia au transmis o adresă la cabinetul premierului Viorica Dăncilă prin care arată că una din variantele de lucru este separarea activității termocentralei de restul Complexului Energetic Hunedoara. Răspunsul guvernamental s-a întors la sindicaliști.

“Doresc să vă informez că Consiliul Județean Hunedoara și-a manifestat déjà interesul de a prelua Centrala Mintia și Ministerul Energiei lucrează la o analiză privind această solicitare. Materialul înaintat de dumneavoastră a fost transmis spre analiză specialiștilor din domeniu și, pe baza opiniei acestora, vom reveni cu un răspuns mai detaliat la propunerile dvs”, arată Radu Ciocănelea, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

O ipoteză de lucru privind viitorul termocentralei de la Mintia a pus pe jar minerii din Valea Jiului. Vestea că entitatea ar putea fi preluată de Consiliului Județean Hunedoara i-a nemulțumit pe cei de la Sindicatul Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, care susțin că nu au fost consultați în acest caz. De cealaltă parte, conducerea Consiliului Județean Hunedoara susține că această ipoteză este una din multe altele pe care Guvernul le are în vedere în ceea ce privește continuarea activității termocentralei de la Mintia.

“Prin ceea ce înseamnă preocuparea Guvernului pentru funcționarea în continuare a termocentralei Mintia, o variantă posibilă e legată de preluată de către Consiliul Județean a termocentralei. Asta nu se poate materializa fără o discuție aplicată cu toți factorii responsabili din Ministerul Energiei, de la termocentrală. Este nevoie de o analiză tehnico-economică a ceea ce preiei, ceea ce se intenționează, pespectivă investițională. E doar o soluție în multitudinea de soluții pentru ca termocentrala Mintia să funcționeze în continuare”, a declarat, în urmă cu circa câteva săptămâni, Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Sindicaliștii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara susțin că termocentrala Mintia ar putea fi preluată de Consiliul Județean Hunedoara. Numai că sindicatul reprezentativ nu este de acord cu o astfel de măsură. Nu sunt oferite garanții în ceea ce privește preluarea cărbunelui extras din cele 4 unități miniere.

“Ne-a fost prezentată o adresă prin care Consiliul Județean Hunedoara este dispus să preia termocentrala Mintia. Acest aspect arată că fără ca Sindicatul Muntele să fie consultat pe această problemă sunt discuții și acțiuni în acest sens. În situația dată, noi Sindicatul Muntele ne-am exprimat punctul de vedere cu privire la această situație. Astfel considerăm că în ceea ce privește Mintia acesta este primul pas spre transformarea ei în CET (centrală electro-termică – n.r.) iar cei care au găsit soluția aceasta trebuie să și-o asume (conducerea de la Mintia, Consiliul Județean, Sindicatul majoritar de la Mintia”, susținea, în urmă cu câteva săptămâni, Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.

În trecut au mai existat astfel de discuții, ca termocentrala de la Mintia să fie trecută în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Numai că acest lucru nu s-a materializat din cauza cheltuielilor extrem de ridicate cu o astfel de unitate. Instituția județeană nu dispune de fondurile necesare pentru a susține financiar funcționarea unei termocentrale. Pentru Complexul Energetic Hunedoara se vorbește de o nouă divizare sau dare în plată. Deocamdată nu se știe care este varianta agreată.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.