Persoanele care își vor pierde locurile de muncă de la Complexul Energetic Hunedoara, în cadrul programului de închidere, pot beneficia de pensii anticipate. Măsura este prevăzută în regulamentul 787 care se aplică încă din anul 2011, însă până acum niciun salariat nu a beneficiat de aceste metode de protecție socială. Măsurile de protecție socială pentru salariații Complexului Energetic Hunedoara care își vor pierde locurile de muncă pot fi extinse. Regulamentul 787 prin care s-a aprobat închiderea minelor de cărbune necompetitive arată că salariații disponibilizați pot beneficia de pensii anticipate. Sindicaliștii de la Complexul Energetic Hunedoara încă speră ca Guvernul să revizuiască planul care prevede închiderea unităților miniere Lupeni și Lonea, asta în ciuda faptului că proiectul de act normativ prin care se apriobă acordarea ajutorului de stat a fost lansat în dezbatere publică. Reprezentanții Sindicatului Muntele cer o întâlnire cu ministrul Energiei, Toma Petcu.
“Noi cerem o întâlnire cu domnul ministru al Energiei, acești bani nu au fost trecuți prin hotărâre de Guvern. Sunt la stadiul la care i-au lăsat tehnocrații. Noi vom încerca să îi spunem și ministrului că nu suntem de acord cu această variantă și cerem altă opțiune. Banii, deocamdată, nu s-a luat hotărârea de Guvern. Nois prin domnul Popescu, am avut contact cu premierul și acesta și-a spus clar părerea noastră că nu suntem de acord cu această variantă”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Sindicaliștii susțin că în eventualitatea în care ministerul nu renunță la planul care prevede închiderea celor două mine din cadrul CEH și trecerea unui grup de la Mintia pe gaz, vor milita pentru suplimentarea măsurilor de protecție socială.
“În cazul în care dânșii (reprezentanții Guvernului – n.r.) consideră că CEH nu este important pe piața de energie, că energia produsă aici nu a scos sistemul din situația în care a fost, noi ne vom îndrepta spre măsuri de protecție socială. Oamenii știu de închiderea celor două exploatări. Problema mai mare este la Mintia unde vor rămâne în jur de 100 de oameni din vreo 800, după ce termocentrala va trece pe gaz. Noi vom încerca să ducem mina Lupeni cât mai mult spre 2018 închiderea activității de producție. În ultima discuție cu domnul Vișan, acesta a spus că închiderea celor două exploatări se va face între 2018 și 2024 cu personal de la minele din Valea Jiului. impactul major este spre Mintia. Noi cerem o întâlnire pentru marți”, a mai spus sursa citată.
Reprezentanții salariaților spun că vor milita pentru respectarea regulamentului 787, astfel ca persoanele care își vor pierde locurile de muncă să beneficieze de pensie anticipată, aceasta oferindu-le un venit cert.
“Dacă se va alege vechea variantă vom vedea și noi ce probleme apar și cum vom putea asigura maximul de protecție socială. A fost un vid de dialog cu ministrul, el lipsind atâta timp. Deocamdată proiectul nu a fost trimis la Guvern. Eu mai am două adrese trimise domnului premier. Dacă aleg varianta închiderii, problema noastră apare de la Mintia, atunci ne vom orienta spre măsuri de protecție socială. Tot timpul ni s-a prezentat varianta veche. Voi fi foarte dezamăgit dacă noua guvernare va aplica varianta veche, dar dacă o vor face ne vom îndrepta spre măsuri de protecție socială și aici vom avea de lucru pentru că regulamentul 787 prevede niște măsuri pe care statul român nu le-a respectat niciodată. Adică se pot face pensionări anticipate. Scrie clar în regulament că se pot face pensionări în afara legilor în vigoare, adică dacă închidem Mintia sunt 600 de oameni care se stabilește că nu își mai pot găsi de lucru, ei pot fi pensionați, lucru pe care statul român nu l-a respectat până acum. Dacă se va merge pe varianta asta vom avea o întâlnire la Ministerul Muncii și vom cere asta pentru că va exista un venit sigur pentru oameni. Sperăm să nu se aleagă varianta asta. Noi am propus varianta cu CSAT care permite trei sau patru variante de lucru pentru CEH”, a mai spus Darius Câmpean.
Monika BACIU