.Index Actualitate

Pensionarii mineri, amăgiţi de ministrul Muncii

pensMinisterul Muncii nu poate acorda facilităţi pensionarilor mineri. Începând cu acest an pensionarii mineri din Valea Jiului au rămas fără gratuiităţile la energia electrică, iar foştii ortaci au solicitat de nenumărate ori Ministerului Muncii rezolvarea acestei probleme. Acum, cei de la ministerul de resort spun că nu sunt în măsură să rezolve această problemă.

 

“Avand in vedere atributiile institutiei noastre, cat şi specificul Bugetului Asigurgrilor Sociale de Stat care deserveşte exclusiv plata pensiilor, apreciem ca, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor VArstnice, nu poate prelua acordarea acestor facilitate, intruat acestea sunt acordate doar pentru un numar restrans de beneficiari, respectiv pensionarii mineri din Valea Jiului, fără respectarea principiului contributivitatii, principiu care sta la baza acordarii drepturilor achitate pensionarilor din Bugetul de Asigurari Sociale de Stat”,  se arată într-un document al Ministerului Muncii.

 

În schimb, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor Varstnice asigura protectia persoanelor care, datorifa unor motive de natura economica, fizicd sau psihica, nu au posibilitatea sa işi asigure nevoile sociale, sa işi dezvolte propriile capacitati şi competente pentru participarea active la viata sociala.

 

“Pentru a ajuta familiile şi persoanele singure cu venituri reduse sau fara venituri, Guvenul Romaniei, prin Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor Varstnice, a elaborat şi pus in aplicare o serie de acte normative privind acordarea de ajutoare pentru inealzirea locuintei. Acest tip de ajutoare se acorda pentru toate sistemele de incalzire recunoscute in Romania şi anume energie termica in sistem centralizat, gaze naturale precum şi combustibili lichizi şi solizi (lemne şi cărbuni), fiind de mentionat ca, de-a lungul ultimului deceniu, de acest tip de ajutor, au beneficiat pîna la 12 milioane persoane/sezon”, se mai arată în document.

 

 

 

Pensionarii mineri au solicitat de nenumărate ori rezolvarea acestei probleme, care însă a rămas fără ecou.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.