Pensionarii mineri executaţi silit pentru pensii încasate ilegal

O-mie-de-pensionari-au-stat-la-coada-sa-primeasca-50-de-lei-de-la-CARPensii încasate necuvenit. Mii de hunedoreni au încasat pensii necuvenit, iar acum se văd în postura de a fi executaţi silit. Cei mai mulţi pensionari care au popriri pe pensie sunt din Valea Jiului, iar reprezentanţii Casei de Pensii Hunedoara ne explică de ce.

 

“Sunt foarte mulţi pensionari care au încasat pensii necuvenit. Cei mai mulţi sunt din Valea Jiului şi asta pentru că au fost încadraţi în grupe speciale de muncă”, a declarat Toma Ilie, directorul Casei de Pensii Hunedoara.

 

În cazul prestatiilor de asigurari sociale, altele decat pensiile, recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se efectueaza de catre angajator sau, dupa caz, de institutia care efectueaza plata drepturilor de asigurari sociale. Casa Naţională de Pensii, prin casele teritoriale de pensii, precum si casele de pensii sectoriale recupereaza sumele platite necuvenit de la platitorii drepturilor de asigurari sociale.
Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu. Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc.

Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale, ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar, se recupereaza de la acesta, de la data primei plati a sumelor necuvenite, plus dobanzile aferente, pana la recuperarea integrala a prejudiciului. Sumele stabilite astfel, ramase nerecuperate de la asiguratii decedati, nu se mai urmaresc.

 

Monika BACIU

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published.