Planul de restructurare al CEH cuprinde divizarea societăţii. Săptămâna viitoare, cel târziu Institutul de Studii şi Proiectări Energetice trebuie să prezinte planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Acesta cuprinde divizarea societăţii în energie şi minerit, punct la care este stipulată lichidarea activităţii până la 31 decembrie 2018. sindicaliştii nu sunt de acord cu această formă a planului, spunând că divizarea înseamnă închiderea mineritului.
“Din câte am auzit draftul cuprinde un articol care prevede separarea activităţii, lucru cu care noi nu suntem de acord. Mineritul ar însemna să intre pe program de închidere până în anul 2018 pentru că ar avea nevoie de subvenţie. Noi nu suntem de acord cu acest plan”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Săptămâna viitoare draftul ar trebui să fie prezentat la Bruxelles, iar în luna octombrie ar urma să se ia o decizie cu privire la acest plan. Guvernul a aprobat un imprumut de 37 de milioane de euro, insa acesta a fost redirectionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.
Ajutorul nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente. Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul. Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.
A fost angajat un consultant pentru un plan de restructurare şi pentru găsirea unor soluţii de redresare a societăţii, iar ministrul Energiei a declarat că aşteaptă documentul.
“Să vedem şi ce răspuns ne va da consultantul în urma analizei pe care o va face şi apoi să putem lua o decizie. Nu exclud insolvenţa având în vedere presiunea care există din partea creditorilor, din partea furnizorilor. Am angajat ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – n.r.) ca şi consultant, să găsească soluţii şi pentru restructurare, pentru redresare, sfaturi, pentru că sunt probleme pe care nu le putem gestiona doar noi la nivelul Ministerului Energiei sau la nivelul consiliului”, a afirmat ministrul Energiei.
Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.
Monika BACIU