.Index Actualitate

După populismul electoral. Şi somalezii puteau retehnologiza minele. Acum vor fi utilaje second-hand

anghel

Retehnologizare cu utilaje second-hand. Planurile premierului Victor Ponta au eşuat lamentabil în ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara. Ani la rândul premierul anunţa cu surle şi trâmbiţe că vor veni chinezi, polonezi, poate chiar şi somalezi şi investească în minele din Valea Jiului. Cum anii elctorali au trecut, au fost puse la pâmânt şi poveştile politicienilor aşa cum va fi pusă la pământ şi mina Petrila. Pentru această unitate minieră din cadrul SNÎMVJ sfârşitul este aproape, mai exact data de 31 octombrie va fi ultima zi în care se va scoate ultimul bulgăre de cărbune. În tot acest timp, utilajele miniere de aici ar putea fi transferate la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, astfel că marea retehnologizare de 65 de milioane de euro va fi făcută cu utilaje second-hand.

 

“La mina Petrila 31 octombrie corespunde ultimei zi de productie de carbune. Am luat legatura cu Complexul Energetic Hunedoara in primul rand este vorba de acele piese si utilaje pe care nu le voi putea utiliza la minele Uricani si Paroseni. Ne-am intalnit, am facut o comisie mixta si am identificat pe teren acele utilaje urmand ca echipele noastre de la CEH si SNIMVJ sa gasim o forma impreuna cu ministerul fie printr-o hotarare de Guvern, fie printr-un ordin de ministru sa le sa le putem ceda catre CEH cu titlu gratuit fie printr-o majorare de capital astfel incat nici activitatea CEH sa nu fie afectata si nici a SNIMVJ”,  a declarat Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ.

 

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, spunea în urmă cu câteva luni că nu ştie pe ce bază s-a stabilit care sunt minele viabile şi care nu, care ar trebui retehnologizate şi care nu.

“Nu ştiu cum am putea retehnologiza nişte mine a căror caracteristică duce la imposibilitatea de a face o retehnologizare comparabilă cu a celor din vest. Nu am prea înţeles foarte clar care a fost criteriul când s-a âu departajat minele viabile de cele neviabile. Unele pot fi retehnologizate, iar altele nu au altă variantă decât să lucreze la ele tot pe tehnologii de acum 30 de ani. E o idee a preşedintelui Consiliului de Administraţie e îndrăzneaţă, dar trebuie studiat să vedem ce putem face”, a declarat în urmă cu câteva luni, Andrei Gerea, ministrul Energiei.

În urmă cu doi ani de zile, responsabilii CEH au demarat procedurile de licitaţie pentru retehnologizarea unităţilor miniere viabile. Echipamentele miniere ce ar fi urmat să fie achiziționate în acel contract az fost estimate la o valoare de peste 349,017,487.00 RON.

În cadrul contractului ar fi trebuit să fie achiziționate 312 bucăți de echipamente tehnologice miniere pentru EM lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni. Modalitatea de plată a echipamentelor miniere se realizează prin Fonduri proprii-Intreg contractul se executa in sistem de finantare “credit” furnizor asigurat de catre furnizor. Divizia Minieră din cadrul CEH a elaborat documentaţia necesară pentru demararea unor investiţii semnificative în modernizarea activităţilor de producţie din subteran

Contractul de retehnologizare, de anul trecut, a unităţilor miniere a fost supraevaluat. Procedura de licitație pentru retehnologizarea minelor viabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu a mai fost reluată.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.