Valea Jiului devine din ce în ce mai săracă. Alte două unitățI miniere se închid în aceste zile. Minele Uricani șI Paroșeni devin istorie, după mai bine de jumătate de secol. Mâine seară se vor scoate ultimele tone de cărbune din subteranul celor două unitățI miniere.
“Ziua de 22 decembrie, atât la mina Paroșeni cât și la mina Uricani este o zi normală de lucru, care își încheie ciclul în data de 23 decembrie, la ora 4 când se pun în siguranță abatajele în mină. Între Crăciun și anul nou se vor face doar lucrări de asigurare a fronturilor de lucru, a susținerilor și multe alte lucrări care necesită intervenție pentru o perioadă de 4 zile lipsă. Având în vedere că în conformitate cu planul de închidere aprobat de Comisia Europeană, data de 31 decembrie este data limită la care se mai poate livra cărbune din minele Uricani și Paroșeni. Ca atare, ultima livrare va fi în data de 28 decembrie. Vagoanele care le avem pline cu cărbune, în data de 28 decembrie vor fi livrate beneficiarului”, a spus Petre Drăgoescu, directorul tehnic al SNIMVJ.
La Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului mai lucrează 551 de persoane, 400 fiind încadrate în subteran.
“Mai avem 400 de angajați care au activitate subterană în toate cele 3 structuri, sediul administrativ, mina Paroșeni și mina Uricani. Ei rămân în continuare, noi avem prenotificarea transmisă la minister, ea este transmisă la Bruxelles, se va prelungi data de închidere subterană până la finele anului 2019 având în vedere că este necesară recuperarea echipamentelor și utilajelor din subteran și punerea în siguranță a zăcământului. La finele anului 2019 se va opri stația de ventilatoare, se vor închide rampele puțurilor, după care încep lucrările de închidere, ecologizare a lucrărilor de suprafață. Ultima lopată de cărbune extrasă din subteran va fi în noaptea de 22 spre 23 decembrie”, a mai spus sursa citată.
Dacă mina Petrila, parte a SNIMVJ, s-a închis cu fast, nu acelaș lucru se poate spune și despre minele Paroșeni și Uricani. Închiderea unităților miniere este un moment trist.
“Nu este vorba de un moment festiv. Nu ar trebui să existe o astfel de inițiativă pentru că nu este o mândrie în a spune că am închis o mină. Este un program”, a mai spus Petre Drăgoescu.
În silozuri, SNIM mai are undeva la 320 de tone de cărbune. Ultima livrare către Complexul Energetic Hunedoara va avea loc în data de 28 decembrie.
Monika BACIU