Polonezii pun în siguranță minele Livezeni și Vulcan. Pentru a fi închise! Polonezii de la Institutul Central Minier din Polonia vor ajuta Complexul Energetic Hunedoara să pună în siguranță unitățile miniere Livezeni și Vulcan. Astfel, s-a încheiat un contract cu Institutul Central Minier din Polonia, având ca obiect întocmirea unui studiu pentru EM Livezeni și Vulcan, care să stabilească măsurile necesare pentru punerea în siguranță a exploatărilor miniere în contextul necesității elaborării unui act normativ care să reglementeze activitatea de închidere a minelor.
Toate minele din Valea Jiului vor fi închise, în contextul programului de decarbonare propus pentru zona Văii Jiului. Anul trecut, acționarul unic al Complexului Energetic Hunedoara, în speță, statul român, prin Ministerul Energiei a trimis societății o notificare în data de 25 iunie prin care a solicitat întocmirea unui plan de punere în siguranță a activelor, inventarierea patrimoniului și estimarea costurilor de pază și conservare.
”În data de 23.06.2021 a avut loc adunarea generală a acționarilor debitoarei (acționar unic-Ministerul Energiei), având pe ordinea de zi (…) Aprobarea documentațiilor întocmite pentru demararea procedurii de notificare a programului de punere în siguranță în vederea închiderii și a ecologizării perimetrelor miniere E.M. Lonea, E.M. Lupeni, E.M. Vulcan, E.M. Livezeni în contextual programului de decarbonare propus pentru zona Văii Jiului”, arată raportul administratorului judiciar.
Astfel, față de hotărârea acționarului unic, administratorul judiciar a trimis societății energetice o notificare ”prin care a solicitat întocmirea unui plan de punere în siguranță a activelor, inventarierea patrimoniului și estimarea costurilor de pază și conservare. Debitoarea a demarat procedura de inventariere a bunurilor”.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat în urmă cu ceva timp că minele se vor închide până în anul 2032.
“Am avut discuţii cu sindicatele de la huilă şi am căzut de acord cu toate sindicatele de acolo. Mai avem patru mine de huilă, două în program de închidere şi alte două urmează şi ele să intre în programul de închidere.Ne-am propus ca phase-out pentru huilă anul 2032. Până în 2030 să punem în siguranţă zăcământul, care va fi utilizat la centrala Paroşeni, care are autorizaţie integrată de mediu şi a fost retehnologizată cu tehnologie japoneză. Apoi până în 2032 vorbim de ecologizarea efectivă a zonei”, a declarant ministrul, într-un interviu acordat agenției naționale de presă Agerpres.
Ministrul a precizat că oamenii din Valea Jiului vor avea o viață normală și după închiderea minelor de huilă.