Polonia vrea compensații pentru închiderea minelor de cărbune. Polonia nu vrea să își închidă minele de cărbune, fără garanții. Statul polonez se bazează pe cărbune astfel că a blocat acordul privind o ţinta de zero emisii în 2050, susţinută şi de Ungaria şi Cehia. Polonezii au spus ferm că trebuie creat un mecanism de compensare financiară la nivelul UE, din care să se acopere pierderile. Şi România are încă o pondere importantă a cărbunelui îm mixtul energetic.
Liderii europeni nu au reuşit la summitul desfăşurat joi să ajungă la un acord privind o ţintă de ”zero emisii de carbon cu efect de seră” pentru anul 2050, afirmă surse europene citate de agenţia DPA şi preluate de Agerpres, după ce Polonia, Ungaria şi Republica Cehă s-au opus ferm unui astfel de obiectiv.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase anterior că ţara sa va respinge planul Uniunii Europene care stabileşte atingerea în anul 2050 a obiectivului ”zero emisii de carbon cu efect de seră”, dacă nu va fi creat în paralel şi un mecanism de compensare.
Premierul Poloniei a precizat că oficialii de la Bruxelles nu pot să decidă înăsprirea obiectivelor privind emisiile de carbon şi că un mecanism de compensare a pierderilor ar trebui să fie soluţia rezonabilă care să ajute statele mai sărace ale UE să îndeplinească aceste obiective.
România în incertitudine
Potrivit informațiilor, nu este cunoscută poziţia oficială a României. România a trimis Comisiei Europene prima variantă a planului integrat energie-mediu, în care îşi asuma o ţintă de regenerabile de 27,9% la nivelul anului 2030, Comisia a cerut României ridicarea ţintei, la 34%.
„Întreg sectorul energetic trece prin şocuri uriaşe, iar noi, România, suntem supuşi la unul dintre cele mai mari, să zicem, teste de stres, în sensul că decizia de acum două zile a Uniunii Europene de a ridica procentul la 34% energie regenerabilă din totalul energiei înseamnă că vom pune între paranteze cu o viteză uriaşă cărbunele”, a declarat deputatul PSD Iulian Iancu.
În plus, România a transmis Comisiei Europene o notificare în ceea ce privește prelungirea termenului de închidere a minelor Lupeni și Lonea. Oficialii europeni au cerut lămuriri suplimentare.