Liderul de sindicat de la mina Lonea, Vasile Păduraru a intrat în greva foamei. Acesta este nemulţumit de lipsa de comunicare atât din partea conducerii Complexului Energetic Hunedoara cât şi din partea oficialilor Ministerului Energiei în ceea ce priveşte discuţiile care au avut loc la Bruxelles pe tema societăţii. Minerii au nevoie de răspunsuri clare în ceea ce priveşte viitorul lor, răspunsuri pe care nu le primesc.
“Nu am mai suportat minciunile care trenează de luni de zile din partea conducătorilor de la CEH şi de la minister care ne-au aduis într-o situaţie în care nu mai putem rezista. Am decis să intru în greva foamei ca să atenţionez factorii de decizie de la nivel guvbernamental să îşi întoarcă faţa dacă vor şi dacă binevoiesc către noi, către mineri ca să ne spună ce se întîmplă cu noi. Ori e albă, ori e neagră. Noi, minerii, nu mai ştim de pe o zi pe alta cum să ne descurcăm şi ce să facem în mină, nu mai avem materiale, de data asta nu mai putem suporta condiţiile de muncă şi batjocura care ni se aduce de către guvernanţi. Nu am primit nici măcar două rînduri oficial. Am făcut adresă către CEH să ne dea hotărîrea de la Bruxelles, nu avem nici două rînduri scrise. Suntem foarte supraţi că dacă ei consideră că dialogul social aşa poate face, doar cu indiferenţa din partea lor, eu am hotărît să îmi iau soarta în mîini, să merg să îmi reprezint mai departe minerii mei, chiar şi prin gesturi extreme. De luni de zile, chiar în vară cînd am fost invitat la ministrul Gerea mi s-a spus să am răbdare pînă la decizia de la Bruxelles. Am tot spus minerilor să aşteptăm, iar acum au trecuit patru zile şi nu ştim nimic ce se întîmplă cu soarta minelor. Eu am decis, văzînd că ne tratează cu indiferenţă, să trec la acest gest”, a declarat Vasile Păduraru, lider de sindicat EM Lonea.
Păduraru solicită ca primul ministru al României, Victor Ponta, dar şi ministrul Energiei, Andrei Gerea, să vină în Valea Jiului pentru a prezenta strategia guvernului vizavi de soarta Complexului Energetic Hunedoara.
“Solicit prezenţa premierului, chiar dacă a fost de multe ori în jurul judeţului Hunedoara, nu ştiu de ce a putut să facă gestul de a ne ocoli pe noi, minerii, cînd domnul premier de ori cîte ori a candidat la nivel înalşt, din Valea Jiului au plecat saci plini cu voturi şi el ar trebui să îşi îndrepte atenţia către noi, să ştim ce se întîmplă cu noi în viitor, 2, 3, 10, 20 de ani. În condiţiile actuale nu mai putem supravieţui”, a mai spus sursa citată.
Deşi există frământări la toate unităţile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, doar Vasile Păduraru a intrat în greva foamei.
“Minerii mei sunt în programul normal de lucru, minerii au acceptat şi sunt de acord cu ceea ce vreau eu să fac, iar ei îşi continuă activitatea pentru a da cărbune pînă decid ei ce vor face”, a mai subliniat liderul de sindicat.
Păduraru susţine că deja s-au făcut presiuni asupra sa pentru a renunţa la acest gest, însă sindicalistul e decis să continue pînă în momentul în care oficialii guvernului vor veni la Petroşani pentru a le expune situaţia.
“Au început să mă ducă cu zăhărelul, să mă duc de urgenţă la ministru, la Bucureşti să poarte discuţii cu mine. NU! M-am dus de atîtea ori la Bucureşti, am fost tratat cu minciuni deşarte, de acveastă dată domnul ministru, cu dopmnul premier, îl rog să binevoiască să vină în Valea Jiului. Eu îl aştept în greva foamei pînă e dispus dumnealui. Dacă nu vine să ne lasă se murim aici dacă ei aşa consideră că aşa merităm noi”, a conchis Păduraru.
Premierul vrea linişte
Primul ministru al României, Victor Ponta, vrea linişte în ţară pentru a nu tulbura apele în ceea ce priveşte investiţiile. Declaraţia a fost făcută chiar la începutul şedinţei de Guvern.
“Oricât de mult îmi doresc şi sper să reuşim vreau cât mai puţin scandal politic pînă la sfîrşitul anului şi anul viitor ca să putem să continuăm măsurile bune pe economie. Toată atmosfera în zona economică este pozitivă şi doar scandalurile politice şi instabilitatea politică pot să strice asta, anul acesta sau la anul cînd trebuie să mergem în aceeaşi direcţie”, a spus premierul României, Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern de ieri.
Reprezentanţii Ministerului Energiei se mulţumesc să comunice doar prin intermediul comunicatelor de presă, iar aceştia au un aer optimist.
“În acest context, în cursul săptămânii viitoare (26-30 octombrie a.c.), Ministerul Energiei va transmite Comisiei Europene o notificare prin intermediul căreia ajutorul de salvare urmează a fi transformat într-un ajutor de restructurare. Astfel, ajutorul de restructurare va putea fi folosit la conversia datoriilor și finanțarea măsurilor din planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Trebuie subliniat și faptul că în cadrul acestor discuții între partea română și reprezentanții Comisiei Europene- Direcția Generală Concurență s-a convenit și că măsurile propuse prin planul de restructurare vor trebui cofinanțate din resurse proprii ale CE Hunedoara în mod egal cu valoarea ajutorului de restructurare acordat, având în vedere directivele și politicile europene în materie de concurență. Totodată, potrivit planului de restructurare, vor exista reduceri progresive ale costurilor, măsură corelată și cu prezentarea de garanții în ceea ce privește viabilitatea și rentabilitatea activității pe o perioadă de 3 ani. Obiectivul primordial al acestui plan de restructurare vizează o reorganizare structurală și implicit creșterea eficienței economice în toate sectoarele de activitate ale Complexului Energetic Hunedoara”, se arată în comunicatul Departamentului pentru Energie.
”În primul rând, discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Comisiei Europene fac parte dintr-o serie de întâlniri pe care le-am convenit cu aceștia și în cadrul cărora vom vorbi în detaliu planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Dezbaterile pe care le-am avut în cadrul întâlnirii de lucru de la finalul acestei săptămâni au fost unele constructive și în urma acestora am identificat modalitățile pentru continuarea activității la Complexul Energetic Hunedoara. Prin acest plan de restructurare propus de consultantul ISPE cred că vom asigura condițiile optime pentru creșterea eficienței economice a CE Hunedoara. În definitiv, creșterea eficacității, corelată cu creșterea veniturilor pentru CE Hunedoara sunt țintele pe care trebuie să le urmărim în permanență. Totodată, mă bucur de deschiderea spre dialog pe care au avut-o reprezentanții Comisiei Europene.”, a precizat în urma întâlnirii Bogdan Badea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Minerii vor să afle cu certitudine care este soarta acestei industrii din Valea Jiului.
Monika BACIU
foto