Paştele, pe crestele montane. Cabanierii din Straja se pregătesc deja pentru sărbătorile Pascale. Aceştia au pregătit pachete turistice atractive pentru cei care vor să vină să îşi petreacă noaptea de Înviere la peste 1000 de metri altitudine.
“Dacă nu v-ați hotărât încă unde să mergeți de Paşte în acest an, vă facem noi o ofertă, ca de mare sărbătoare: 3 nopți de cazare, demipensiune și masa din ziua de Paște (cu bunătăți cum doar la Cabana Montana găsiți: miel, ouă roșii, cozonac, băuturi alcoolice și răcoritoare, plus multe altele), la cel mai bun preț: doar 400 de lei/persoană. În Vinerea Mare vă invităm la Drumul Crucii, iar în Noaptea de Înviere la Schitul din Straja”, spun cei de la Cabana Montana.
Din anul 2000 se reface drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos, cu cele 14 popasuri, pe un traseu de 10 km. La fiecare dintre acestea există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul Său către muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoţi care participă la procesiune se opreşte pentru a se ruga, citind din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii. An de an, circa 4000 de persoane şi 20 de preoţi participă la procesiunea Drumului Crucii din Straja, ducând pe umeri o cruce în mărime naturală, sculptată cu imagini reprezentând cele 14 popasuri, având încastrată în ea o bucată din lemnul sfânt al crucii purtate de Hristos. Crucea are o greutate de 100 de kilograme, 4,40 m lungime şi 2,20 m lăţime; ea străjuieşte altarul Schitului timp de un an de zile, apoi – anul următor, tot în Vinerea Mare – este coborâtă la Cimitirul Eroilor pentru a fi apoi readusă la Straja.
Monika BACIU