Se caută personal calificat. Pentru buna funcţionare a telegondolei din Straja, pe perioada iernii, autorităţile locale de la Lupeni caută să închirieze personal calificat. Astfel, municipalitatea a alocat nu mai puţin de 720 de mii de lei pentru închirirea personalului ce va deservi staţiunea montană.
“Se aprobă închirierea pe termen de cinci ani prin licitaţie publică a unui contract de servicii pentru închirierea personalului necesar în vederea punerii în funcţiune a domeniului schiabil Straja-Lupeni. Personalul deservent trebuie să deţină licenţele, autorizaţiile şi certificatele impuse de legislaţia în domeniu pentru a asigura funcţionarea corespunzătoare a instalaţiilor”, se arată în documentele de şedinţă.
Suma totală anuală alocată pentru acest contract este de 720 de mii de lei, iar pentru anul în curs a fost repartizată suma de 240 de mii de lei.
“Potrivit estimărilor făcute de Serviciul Public de Administrare a Domeniului Schiabil Straja Lupeni în cursul unui an este nevoie de alocarea unei sume de circa 720 de mii de lei asigurându-se funcţionarea instalaţiilor integral pe timpul sezonului de iarnă şi circa 60 de zile în timpul primăverii, verii şi toamnei cu ocazia unor evenimente speciale. În vederea încheierii contractului de servicii pentru închirierea personalului necesar în vederea punerii în funcţiune a domeniului schiabil Straja Lupeni se alocă din bugetul local suma de 720 de mii de lei/an, din care pentru anul 2015, suma de 240 de mii de lei”, se mai arată în documente.
Serviciul Public de Administrare a Domeniului Schiabil Straja Lupeni- care ar trebui să se ocupe de cele necesare pentru ca Straja să fie funcțională atât în sezonul de iarnă cât și vara- vrea să închieze personal pentru telegondolă, telescaun, pompe, ratrak, dar și paznici. Astfel, se estimează că e nevoie de circa 30 de persoane care să deservească domeniul schiabil din Straja.
“Este vorba de personal calificat cu atestări specifice fiecărui domeniu motiv pentru care acest personal nu poate fi angajat de pe piaţa forţei de muncă nefiind disponibil în acets moment. Menţionez de asemeneea că salarizarea oferită de unităţile administrativ-teritoriale, total neatractivă, face imposibilă angajarea lor direct de către primăria municipiului Lupeni”, mai arată iniţiatorii proiectului.
Turismul ar fi trebuit să devină o alternativă viabilă la mineritul din VAlea Jiului. În acest sens au fost demarcate mai multe proiecte de dezvoltare a celor trei staţiuni montane. Straja a fost una dintre proiectele Ministerului Turismului. Datele financiare arată că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Pierderile din exploatarea staţiunii montane nu aduc niciun serviciu. Turismul nu este profitabil, în Straja. Un raport al administraţiei locale arată că exploatarea potenţialului turistic din staţiunea montană aduce deservicii şi nu profit. Potrivit raportului, în sezonul de iarnă 2014-2015 pierderile au fost de 125 de mii de lei. Cea mai bună lună din sezonul de schi a fost luna ianuarie a acestui an când s-au înregistrat venituri de 134 de mii de lei, însă şi cheltuielile au fost pe măsură: 143 de mii de lei. Chiar dacă încasările din acest sezon au fost cele mai ridicate în luna ianurie pierderile au fost de 9.394 de lei.
Luna cu cele mai puţine încasări a fost aprilie când veniturile au fost de puţin pesteb 3000 de lei şi cheltuielile de 156 de mii de lei. Per total, sezonul de iarnă din Straja a fost unul pe minus pentru administraţia locală de la Lupeni care a realizat pierderi de 125.072 lei.
De când telegondola din Straja a fost pusă în funcţiune, costurile de exploatare ale acesteia au costat municipalitatea din Lupeni. În cei trei ani de funcţionare, telegondola din Straja a avut pierderi în sumă de 1.257.264 lei. Anul cu cele mai mari pierderi a fost 2014 când acestea au fost în cuantum de 743.792 de lei. Veniturile în anii 2013, 2014 şi 2015 au fost de 1.732.661 lei.
Monika BACIU