Klaus Iohannis analizează cererea de graţiere a Monicăi Iacob Ridzi. După ce Administraţia Penitenciarelor a trimis către Preşedinţia României avizul consultativ privind graţierea, acum preşedintele statului analizează această cerere. În răspunsul remis de către Preşedinţia României se specifică faptul că nu există un termen limită pentru a emite o decizie în acest sens.
“Cererea de gratiere la care faceti referire se afla în analiza. Totodata, va precizam ca acordarea gratierii individuale de catre Presedintele României reprezinta vocatia sefului statului, legitimata constitutional potrivit art. 94, lit. d) din Constitutia României, republicata, de a emite un act de clementa, fara a fi tinut de un anumit termen si fara a putea fi constrâns în vreun fel pentru a emite acest act”, se arată într-un răspuns remis de către Gabriel-Cristian Piscociu, consilier de Stat Preşedinţia României.
în cazul în care cererea de graţiere este respinsă atunci aceasta se comunică persoanei îndreptăţite.
“Potrivit art. 7 din Legea nr. 546/2002 privind gratierea si procedura acordarii gratierii, Decretul privind acordarea gratierii reprezinta un act public prin însasi publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I, moment la care orice persoana poate lua cunostinta de continutul respectivului act, iar potrivit art. 10 din Legea nr. 546/2002, în situatia respingerii cererii de gratiere, actul de respingere se comunica persoanei îndreptatite (a se vedea art. 4 din Lege)”, se mai arată în acelaşi răspuns.
Pe 15 februarie, Monica Iacob-Ridzi a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009. Fostul ministru suferă de numeroase afecţiuni medicale, printre care trombofilie şi leuconeutropenie. Mai mult, aceasta are doi copii mici: o fetiţă de 1 an şi câteva luni şi un băiat de 5 ani.
Monika BACIU