Haosul din Straja continuă şi în acest an. Lipsa parcărilor îşi spune cuvântul. La sfârşitul săptămânilor mii de turişti se află în staţiunea montană din Straja, iar o parte dintre aceştia vor să urce cu autoturismele până sus în munte. Acest lucru îngreunează circulaţia în zonă şi duce la producerea haosului. Edilii locali spun că se gândesc să realizeze o parcare la baza telegondolei.
“În fiecare an sunt probleme cu parcările în Straja. Şi weekendul trecut au fost mii de turişti, air sus în munte a fost aglomerat din cazua celor care au urcat cu maşinile. Ne gândim ca la primăvară să facem o parcare la baza telegondolei. Avem terenul, însă să vedem cum stăm cu banii”, a declarat Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Parcarea ce vor să o realizeze edilii locali ar avea o capacitate de 2000 de locuri. Nu de puţine ori şi intervenţia echipajelor medicale a fost îngreunată din cauza celor ce parchează la baza pârtiilor. La baza telegondolei a fost instalată o barieră pentru a limita numărul celor care vor să ajungă cu autoturismele până la baza telegondolei. Acolo se găsește o parcare, însă numărul de locuri este limitat. Mai mult, cei care urcă cu autoturismele până la cabanele din munte nu fac altceva decât să încurce. Ambulanțele trebuie să stea până în momentul în care drumul este eliberat de conducătorii autor indolenți. De fapt, aceasta este și opinia cabanierilor care îi cataloghează pe unii turiști ca fiind indolenți.
O stațiune cu aspirații austriece trebuie să găsească soluții de detaliu. Apariția în Lupeni la la baza muntelui a unui complex hotelier, refacerea drumului principal de acces la stațiune sau pachete turistice pentru sezonul de vară ar contribui la atragerea unui număr mai mare de turiști. Straja este o stațiune nouă cu mare potențial turistic, care poate deveni peste ani un nume emblematic pentru turismul românesc, și poate contribui pentru transformarea Vaii Jiului într-o nouă Vale a Prahovei odată cu declinul zonei carbonifere. O sistematizare a stațiunii Straja este necesară pentru dispariția cocioabeler construite la începuturi, și apariția de complexe turistice hoteliere care să ofere confort și posibilități multiple de recreere cu grad mai ridicat de ocupare.
Monika BACIU
Sursa foto Facebook