.Index Actualitate

Valea Jiului a încremenit de frig

termometru-frig2-f450cb7bfb-465x390Ger de crapă pietrele. Valea Jiului se află de ieri sub zodia gerului. Termometrele au indicat, miercuri dimineaţa, -19 grade. Chiar şi aşa, zeci de petroşăneni au fost nevoiţi să iasă din case. Motivele au fost dintre cele mai diverse. Unii aveau de mers la medic, iar alţii pur şi simplu nu au simţit frigul.

 

“Trebuie să ies din casă că merg la spital la control. Nu am de ales, indiferent cât de frig este trebuie să ajung la medic”, ne spune un petroşănean.

 

“Acum nici nu este aşa de frig chiar dacă sunt -19 grade. Înainte, pe vremuri, era mai frig. Am prins vremuri când ne îngheţa vinul în beci. Atunci era frig nu acum”, spune un alt petroşănean.

 

Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică precum somnolenţa, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire, iar pe vreme friguroasă se pierde pînă la 50% din căldura corpului prin extremităţi. Medicii le recomandă tuturor să evite pe cît posibil deplasările atunci cînd temperaturile exterioare sînt scăzute. Persoanele vîrstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.
De asemenea, o atenţie specială trebuie acordată copiilor, iar părinţii sînt rugaţi să evite transportul acestora pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.