Preţul gigacaloriei scade, la Petroşani petroşănenii vor plăti începând cu prima zi a lunii ianuarie 2016 mai puţin pentru căldura primită prin intermediul Serviciului de Termoficare. Preţul se va reduce cu 11 lei, iar această scădere se datorează modificării TVA-ului de la 24 la 20%, dar şi a unei decizii a ANRE.
“De la 1 ianuarie 2016 preţul gigacaloriei va scădea de la 172 de lei/Gcal la 161 de lei pe Gcal. Această scădere a preţului se datorează scăderii TVA-ului de la 24 la 20%, pe o parte, iar pe de altă parte la scăderea preţului gigacaloriei vine şi în uma unei decizii a ANRE care reduce preţul gigacaloriei de la 154 de lei la 152 de lei, practic este o scădere de 2 lei, cumulată cu scaderea TVA-ului duce la o reducere a preţului gigacaloriei cu 11 lei la Petroşani. Am ales de a scădea preţul pe care populaţia îl plăteşte şi de a rămâne la acelaşi nivel cu subvenţia pe care o acordăm pentru fiecare gigacalorie. Aceste lucruri se vor întâmpla începând cu 1 ianuarie 2016 şi fac un apel la cei care beneficiază de acest serviciu să îşi plătească aceste facturi sau datoriile pe care le au pentru că şi noi suntem presaţi de cei de la Termocentrala Paroşeni. Noi vom achita integral toată suma, cei de la Termoficare fac eforturi să colecteze cât mai mult şi să plătească către Paroşeni. Nu vor reuşi să plătească datoria, dar măcar să plătească factura curentă şi o parte din datorie”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.
La Petroşani rău-platnicii sistemului de termoficare au acumulat datorii de ordinul zecilor de milioane de lei, însă nici aşa nu exsită posibilitatea debranşării individuale.
“Nu avem posibilitatea să debranşăm individual pe cei care nu şi-au plătit facturile, dar au o serie de procese pe rol pentru recuperarea datoriilor”, a mai spus sursa citată.
Căldura din casele petroşănenilor este condiţionată de plata facturilor, astfel încât termocentrala să poată achiziţiona cărbunele necesar în vederea funcţionării. Conducerea Complexului a afirmat că în momentul de faţă stocul de cărbune este asigurat.
“Sper să fie suficient stocul de cărbune, vom vedea după luna decembrie care este o lună mai complicată din punct de vedere al programului de lucru al celor de la Complex”, a mai subliniat edilul.
Reprezentanţii CEH susţin că “în prezent, stocurile de cărbune la cele două termocentrale este în jur de 25.000 tone, asigurate din surse proprii (sucursalele miniere Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni) şi de la Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, care, împreună asigură o producţie zilnică de aprox. 5.000 de tone. Programul de lucru în activitatea minieră a fost adaptat nevoii unei aprovizionări constante a termocentralelor. Este asigurată prezenţa la locurile de muncă pentru activitatea de producţie şi de transport cărbune pe tot parcursul lunii decembrie.”
Monika BACIU