Primăria Aninoasa și CJ Gorj acuzate de Hidroelectrica. Primăria Aninoasa – județul Hunedoara și Consiliul Județean Gorj sunt acuzate de Hidroelectrica și Ministerul Energiei de faptul că nu eliberează documentele necesare pentru punerea în siguranță a construcției hidrotehnice de pe Jiu. Ministerul Energiei susține că sunt necesare anumite avize pentru conservarea lucrărilor, iar cele două instituții refuză eliberarea acestora. Drept urmare, au fost întocmite și plângeri.
“Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești este un proiect de investiție foarte importantă nu doar pentru Hidroelectrica, ci și pentru Sistemul Energetic Național, în contextul în care trendul consumului de electricitate din România ultimilor ani este unul ascendent. Mai mult, construcția de noi capacități de producție este o necesitate unanim recunoscută, pe fondul depășirii duratei de viață a unor unități și a iminentei retrageri de capacități ca urmare a înăspririi normelor de mediu impuse de UE”, arată Ministerul Energiei.
Lucrările au fost demarate la 31 martie 2004 cu respectarea tuturor avizelor și autorizațiilor solicitate și obținute de Hidroelectrica la acel moment, precum și în condițiile achitării taxelor aferent construcției. La data de 14.12.2017, Curtea de Apel București, în dosarul 10058/3/2017, a deciziei civile nr. 5378, a dispus anularea autorizației de construire nr, 16 din 2012 emisă de Consiliul Județean Gorj și a autorizației de construire nr. 7 din 2016 emisă de Consiliul Județean Hunedoara. La data emiterii hotărârii Curții de Apel București, stadiul de realizare a obiectivului – în procent global, pentru lucrările de construcție era de 88%, iar pentru lucrările de montaj mecanic și electric, de 74%
“Tragem un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în ceea ce privește lucrările de punere în siguranță și conservare – absolut necesare a fi derulate de Hidroelectrica, de mai bine de 10 luni de la sistarea proiectului, Consiliul Județean Gorj și Primăria Aninoasa tergiversează rezolvarea speței și refuză fără temei pertinent eliberarea Autorizației de construire. Acets lucru se întâmplă în condițiile în care lucrările au fost stabilite de proiectant, expert tehnic și verificator, și au fost, de asemenea însușite de comitetele pentru Situații de Urgență Gorj și Hunedoara. Menționăm că în legislația aflată în vigoare se statuează clar celeritatea demersului: pentru lucrările de punere în siguranță, autorizația de construire se emite imediat, urmând ca avizele și acordurile stabilite prin certificatul de urbanism să se obțină până la finalizarea lucrărilor. Mai precis, Consiliul Județean Gorj și Primăria Aninoasa refuză emiterea autorizațiilor și o condiționează de obținerea acordului de mediu de către Hidroelectrica, ori necesitatea obținerii acestui act este stabilită numei prin decizie emisă de ANPM. Hidroelectrica a notificat în repetate rânduri Consiliul Județean Gorj și Primăria Aninoasa pentru emiterea în regim de urgență a autorizațiilor de construire pentru lucrările de punere în siguranță, acțiunile societății mergând până la a depune plângeri prealabile privind tergiversarea eliberării acestora”, mai arată Ministerul Energiei.
175 de milioane de euro s-au investit în lucrarea de pe râul Jiu. Lucrările au fost sistate după decizia Curții de Apel București.
Monika BACIU