Primăria Petroşani trebuie să plătească 2000 de lei pentru raportul de expertiză topografică în dosarul terenului din Parâng. Municipalitatea de la Petroşani se judecă cu Romsilva de patru ani pentru a scoate din fondul forestier 46 de hectare de teren în vederea continuării lucrărilor la domeniul schiabil din Parâng. La termenul de la Curtea de Apel Alba Iulia, instanţa a decis ca municipalitatea să plătească 2000 de lei expertului care se va deplasa în teren pentru a realiza expertiza.
“Amână cauza la data de 06.04.2016 în vederea efectuării lucrării de expertiză topografică încuviinţată în cauză.Stabileşte onorariu provizoriu de expert în cuantum de 2000 lei, urmând ca în termen de 5 zile de la pronunţarea prezentei încheieri de şedinţă, reclamantul să achite această sumă şi să depună la dosar dovada achitării acesteia.Stabileşte termenul de depunere a lucrării de expertiză topografică, respectiv data de 06.04.2016, dată la care expertul numit în cauză va depune la dosar un exemplar al lucrării de expertiză împreună cu nota de evaluare a onorariul definitiv pe care înţelege să-l solicite pentru efectuarea lucrării de expertiză.Se comunică pârâtei un ex.al punctului de vedere depus în scris la dosar de către reclamant cu privire la susţinerile pârâtei în ceea ce priveşte neconcordanţa dintre documentaţia depusă la ROMSILVA în vederea emiterii avizului şi cea depusă la dosar în recurs”, se arată în soluţia Curţii de Apel Alba Iulia.
Până când nu va fi dată o deicizie definitivă şi irevocabilă lucrările în Parâng sunt stopate.Autorităţile locale încearcă prin acest proces să nu plătească celor de la Romsilva taxa pentru scoaterea din fondul forestier. Există însă şi o altă posibilitatea cea de a oferi la schimb un alt teren. Potrivit sentinţi pronunţate încã din 2012, instanţa a admis, în parte acţiunea în contencios administrativ formulate de reclamantul Municipiul Petroşani, prin primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, în contradictoriu cu pârâta Regia Naţionalã a Pãdurilor – ROMSILVA SA. Astfel, potrivit dispozitivului sentinţei, “obligã pârâta sã emitã avizul pentru scoaterea definitive din fondul forestier naţional, prin transfer din proprietatea publicã a statului în proprietatea publicã a reclamantului, a suprafeţelor de teren destinate realizãrii pârtiilor pentru practicarea schiului, precum şi realizãrii instalaţiilor de transport pe cablu aferente acestora, necesare pentru executarea proiectului ,,Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng” şi, totodatã, a obligat Romsilva la plata sumei de 3.004,03 lei cu titlu de cheltuieli de judecatã parţiale. Numai cã, dupã aproape un an de la pronunţarea sentinţei, Romsilva a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Monika BACIU