.Index Actualitate

Primarii cer modificări fiscale

Primarii cer modificări fiscale. Primarii municipiilor din țară solicită noi modificări fiscale, după Revoluția care a avut loc la începutul acestui an în ceea ce privește finanțele. Edilii solicită ca 66% din impozitul pe venit să rămână în administrația locală. Prezenți la Oradea la reuniunea Comitetului director al Asociației Municipiilor din România, cei trei primari de municipii din Valea Jiului s-au raliat demersului colegilor lor, care au căzut de acord că este necesară o regândire a modului în care sunt calculate și împărțite cotele din impozitul pe venit, fiind necesar ca procentul care rămâne fiecărei administrații să fie de cel puțin 66%.

”Acum un an de zile, municipiilor li s-au tăiat o parte consistent din buget, pe cale de consecință ar fi normal să se repare această greșeală, deoarece municipiile din România au fost cele mai lovite. Deja avem o decizie. Noi susținem să primim 66% din cotele din impozitul pe venit pentru că așa vom reuși să ne salvăm bugetele pe care le aveam anterior modificării Codului Fiscal. Așa cum știți, impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%, un demers care nu a avut ca scop diminuarea poverii fiscale, ci banii au fost luați de la impozitul pe venit și duși la alte impozite, la alte bugete către administrația centrală. Consider că este profund în neregulă să se ia banii de la administrația locală și să se transfere către administrația centrală. De aceea considerăm că Guvernul ar trebui să țină cont de punctul nostru de vedere și să refacă bugetele așa cum erau înainte anului 2018″, a declarat președintele AMR, Robert Sorin Negoiță.

În Valea Jiului, toate administațiile publice locale au avut de suferit în anul 21018, în urma modificărilor aduse de Guvern Codului fiscal, la începutul acestui an. Pierderile nu au fost acoperite nici la rectificarea bugetară din septembrie, așa cum promisese Guvernul. Dimpotrivă, primăriile din Vulcan și Lupeni au avut parte chiar de operarea unor rectificări bugetare negative, în timp ce la Petroșani, fondurile alocate la rectificarea de buget nu acoperă nici un sfert din pierderile cauzate de aplicarea noului Cod Fiscal.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.