Unicul abataj de la Mina Uricani a fost înhis din cauza acumulării unor gaze. În această perioadă se lucrează la repornirea abatajului pe noul aliniament, însă producţia de cărbune este scăzută.
“Au fost emanaţii de gaze la abatajul cu banc sumbinat, paniul 7, stratul 3, blocul 4, orizontul 300 din cauza degajării de monoxid de carbon rezultat în urma oxidării hidrocarburilor aromatice saturate şi nesaturate şi s-a impus ca măsură dezechiparea abatajului de pe alimentul care se afla în exploatare, lăsându-se un pilier de siguranţă. În momentul de faţă se lucrează la un nou suitor de atac pentru repornirea abatajului pe noul aliniament”, a declarat Petre Drăgoescu, director tehnic SNIM Valea Jiului.
Potrivit celor de la SNIM s-au dispus anumite măsuri, însă combaterea oxidării hidrocarburilor este imposibilă.
“S-au măsurile profilactice aplicate la abatajul în conformitate cu metodologia cadru de exploatare, dar din păcate măsuri profilactice de combatere a oxidării hidrocarburilor aromatice saturate şi nesaturate nu există. Acest fenomen este posibil şi la concetraţii foarte scăzute ale oxigenului. De la apariţia acestui fenomen şi până la luarea deciziei de dezechipare, specialiştii din cadrul SNIM şi INSEMEX au monitorizat evoluţia monoxidului de carbon la nivelul abatajului, iar din măsurile aplicate s-a ajuns la concluzia că cel mai bun lucru e renunţarea la exploarea pe acest aliniament”, a mai subliniat sursa citată.
La finele acestei săptămâni, cei de la SNIM vor pune în funcţiune noul abataj, însă până atunci producţia de huilă este diminuată.
“La sfârştiul acestei săptămâni vom străpunge noul abataj. E o producţie limitată”, a mai subliniat Drăgoescu.
Ambele unităţi miniere din cadrul SNIM, mina Uricani, respectiv Paroşeni funcţionează cu câte un abataj. Ambele sunt în restrângere de activitate, acestea urmând a fi închise până în anul 2018.
Monika BACIU