.Index Actualitate

Producție zilnică de peste 3000 de tone de cărbune, modernizări și investiții

Producție zilnică de peste 3000 de tone de cărbune, modernizări și investiții. Așa arată agenda lui Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, cel care speră ca anul 2019 să aducă investiții în subteranul unităților miniere. Nu se știe de unde ar putea proveni resursele financiare pentru realizarea acestor investiții, însă există speranțe. În plus, directorul general susține că situația actuală a societății este și din cauza nerealizării investițiilor în minerit.

“Să vedem ce formă se va găsi, se va diviza sau nu. Asta nu depinde de noi, ci depinde de minister. Sperăm să scoatem cărbune, mina Livezeni să aibă la sfârșitul anului viitor două complexe mecanizate în funcțiune, iar până atunci să aducem materialele necesare astfel încât să dăm, cu adevărat cărbune. Pe sfârșitul anului sper să am o producție la cele două exploatări miniere viabile și celelalte două neviabile de 3000 și ceva de tone zilnic, astfel încât să nu mai fie nevoie de import și să putem funcționa cu termocentrala Paroșeni care respectă cerințele de mediu. Sperăm ca primăriile să facă rețeaua de termoficare pe fonduri europene, astfel încât să nu mai fie probleme și să putem asigura căldura. Cu puțină implicare a tuturor factorilor din zonă eu zic că s-ar putea face munt lucruri bune”,  a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Mintia este piatra de moară a Complexului Energetic Hunedoara. Fără investițiile de mediu, termocentrala este la un pas de a fi închisă. Și aici se au în vedere o serie de investiții pentru funcționarea a două grupuri.

“La Mintia, lucrăm, facem tot ceea ce e necesar. Sperăm să avem contractat studiul de fezabilitate, să vedem de unde vom găsi resursele necesare pentru desulfurare pe IMA2, trebuie să funcționăm  și acolo cu grupul 3 și 4 astfel încât să nu mai existe probleme”,  a mai spus sursa citată.

An dificil

Anul 2019 nu se anunță a fi unul ușor pentru Complexul Energetic Hunedoara. Societatea a evitat intrarea în insolvență, însă acum se confruntă cu o suită de cereri de executare silită. Oficialii CEH își pun speranțele în piața de energie. O piață de energie care în primele zile ale anului s-a dovedit a fi nefavorabilă societății.

“Ne așteaptă un an greu din toate punctele de vedere, dar sperăm că dacă ne ajută și piața de enegie să facem ceea ce ne-am propus. Era bine dacă în trecut se reușeau investițiile necesare, în minerit, astfel încât să nu mai importăm cărbune. Eu zic că cele patru sucursale, la data respectivă, au rămas foarte mult în urmă cu planul de investiții, dar sperăm că anul acesta să reușim să facem și micile investiții. Calculate și rațional făcute, pe sfârșitul anului, CEH va asigura 3000 – 3000 și ceva de tone zilnice ceea ce va asigura funcționarea Paroșeniului și a unui grup de la Deva și atunci nu ar mai fi probleme nici cu încasările”,  a mai spus Samuel Dioane.

Planuri de investiții există. Nu și resurse. Astfel că administrația societății și-a creionat o serie de soluții, care nu toate sunt însă viabile. La momentul de față, contractarea unor credite sau a unor linii de leasing este imposibilă la CEH din cauza condițiilor financiare.

“Trebuie să găsim portițele pentru a reuși să aducem resursele financiare necesare. Nu știu care vor fi soluțiile la momentul respectiv, pentru că întâi trebuie întocmite caietele de sarcini, să vedem ce vom face pentru asigurarea materialelor, dacă găsim înțelegere la furnizori să ne dea cu scadența la 60 de zile.  Ar fi o portiță foarte bună pentru că dacă am achiziționa un utilaj și se pune în funcțiune, în 60 de zile intrăm pe încasări și se poate plăti. Ar mai fi o modalitate de leasing, de împrumut bancar, sunt multe luate în calcul, dar sperăm să ne și reușească”,  a mai spus sursa citată.

În schimb, anul 2019 a început la Complexul Energetic Hunedoara cu funcționarea minelor Lupeni și Lonea.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.