Programul destinat Văii Jiului a fost lansat, la București. Uniunea Salvați România împreună cu Platforma România 100 au lansat un program pentru Valea Jiului prin care se urmărește construirea unor proiecte care să ajute la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zona minieră. “Viitorul Vaii Jiului: Perspective de dezvoltare durabilă” se va derula pe următoarele șase luni cu scopul de a crea o implicare civică reală și funcțională a celor din Valea Jiului. Proiectul vizează trei zone esențiale: cultură, social și economic. În perioada care urmează vor avea loc mai multe consultări cu cetățenii din Valea Jiului astfel încât perspectiva locală să primeze în elaborarea proiectelor. Ca urmare a dorințelor și necesităților identificate se vor construi proiecte economice, sociale sau culturale care să ajute Valea Jiului să se dezvolte pe cele trei axe și a crea o implicare locală care să poată susține aceste proiecte. Perspectivele antreprenoriale și culturale vor fi prioritare pentru un cât mai bun efect la nivel social.
”Am decis să merg în Valea Jiului în urma accidentelor miniere de anul trecut. Am deschis un cabinet parlamentar la Petroșani și am susținut cauza Văii Jiului la Bruxelles. Am descoperit oameni implicați și riguroși care își doresc să creadă că viața lor se poate schimba în bine. Noi, tinerii ne putem implica cu adevărat pentru a schimba viziunea care a marcat ani de zile această zonă. Putem să îi susținem pe locuitorii Văii Jiului pentru a vedea și altceva decât abandon și spectrul sărăciei. Îmi doresc să găsim puterea de a-i face să înțeleagă că există soluții la nevoile lor, că există proiecte antreprenoriale care se pot naște din comunitățile lor și că aceste proiecte pot aduce rezultate clare și eficiente. Dezbaterea de astăzi a arătat că există deja lideri locali, oameni dedicați care fac deja o diferență reală în Valea Jiului. Trebuie doar să îi susținem să creeze punți în comunitățile lor și să acționeze.” a declarat Cristina Prună, deputat USR și membru în Comisia pentru Industrii și Servicii.
Din partea Platformei România 100 a fost prezent fostul ministru al Muncii în mandatul Guvernului Ciolos, Dragoș Pîslaru. Valea Jiului riscă să treacă printr-o perioadă în care depopularea să fie un pericol uriaș. Lipsa perspectivelor, incapacitatea decidenților de a oferi variante alternative și îmbătrânirea populației sunt factori agravanți. În ciuda acestor premise negative, Valea Jiului este o zonă cu un potențial uriaș, atât din perspectivă socială, cât și culturală. Mineritul a contribuit la construcția unei perspective sociale cu bune și cu rele, dar astăzi am vrea să punem accentul pe legătura puternică pe care pericolul o construiește între oameni. În același timp, perspectiva culturală pe care o zonă puternic industrializată o poate aduce prin patrimoniul industrial este relevantă și merită dezvoltată. Valea Jiului poate să fie un exemplu de bune practici pentru societatea românească dacă reușim să renunțăm la prejudecăți și îi oferim o șansă.
”Povestea Văii Jiului este în primul rând despre reconcilierea cu noi înșine. Am ajuns să trăim într-o țară care are părți ale ei deconectate de la corpul ei central, părți rătăcite pentru că nu am știu ce să facem cu ele și cum să le păstrăm alături unele de celelalte. Îmi doresc ca prin proiectul pe care îl demarăm astăzi să învățăm să le reconectăm pentru că ele sunt pline de istorie și această istorie ne aparține tuturor. Cred că este nevoie de o dublă perspectivă, una civică prin care participarea cetățenilor să fie marcantă și substanțială astfel încât să îi determinăm să se întoarcă acolo unde s-au născut și au trăit. A doua perspectivă este cea de reconciliere socială și aici este nevoie de un efort considerabil pentru că trebuie să învățăm că sunt multe lucruri pe care le împărtășim. Mult mai multe decât cele care ne despart.” a declarat Dragoș Pîslaru din partea Platformei România 100.
Valea Jiului înseamnă minerit. Este primul efect pe care o dezvoltarea mono-industrială o are asupra unei zone. O capturează și o definește până la pierderea oricărei alte trăsături identitare. Ce faci însă când industria care te caracterizează se îndreaptă cu pași repezi spre dispariție. Nevoia de redefinire este vitală și cei care locuiesc în zona Văii Jiului au nevoie să redescopere alte activități economice care îi pot ajuta să prospere. Perspectiva antreprenorială funcționează atât timp cât crezi în ea și depui eforturi constante. Dar buna guvernare locală, funcționarea instituțiilor și acordarea politicilor zonale sunt vitale pentru orice antreprenor.
Din Valea Jiului au participat Vlad Florea (membru USR Petroșani), Adina Vințan (fondator Valea Jiului Society), Alexandru Kelemen (președintele Caritas Petroșani), Ancuța Iordănescu (activist din Valea Jiului – Asociația Copii pentru Viitor), Mihai Danciu (Asociația Planeta Petrila), dar și alte persoane care au avut un cuvând de spus legat de problematica Văii Jiului.