Proiectul ” Ziua Sportului Românesc” adoptat de Parlament

Proiectul ” Ziua Sportului Românesc” adoptat de Parlament. Membrii Camerei Deputaților au adoptat în unanimitate inițiativa legislativă privind instituirea Zilei Sportului Românesc. Țin să le mulțumesc tuturor colegilor care au susținut acest proiect, care urmează acum să fie transmis pentru promulgare Președintelui României.

Anual, începând cu anul viitor, vom marca 𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗦𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲𝘀𝗰 în prima duminică din luna iunie! Ministerul Sportului va organiza în toate județele și în Municipiul București evenimente ample, în colaborare cu autoritățile publice locale și/sau mediul privat. Va fi o celebrare națională a activității fizice, prin care promovăm sportul chiar de la firul ierbii, în comunitățile locale. În egală măsură, este o ocazie perfectă ca să îi cinstim pe marii noștri campioni din trecut sau care încă ne bucură cu performanțele lor.

De ce era necesar un astfel de proiect? Conform raportului Eurostat privind starea sportului la nivel continental, românii sunt pe ultima poziție în Uniunea Europeană la practicarea sporturilor și a exercițiilor fizice. Una dintre urmările negative ale acestui fenomen este reducerea sănătății generale a populației.

Pe măsură ce trec anii, țara îi pierde pe unii dintre cei mai mari sportivi români din toate timpurile, oameni de care sunt legate cele mai mari realizări sportive ale României. Îl amintesc aici pe marele campion Ivan Patzacichin, care a trecut la cele veșnice în aceeași perioadă a anului trecut.

Trebuie să promovăm cât mai mult sportul de masă. 𝗘𝘀𝘁𝗲 𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗮𝗹 𝗰𝗮 𝘁𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗶 𝗻𝗼𝘀̦𝘁𝗿𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗶̂𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲𝗮𝗴𝗮̆ 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝘀𝘁𝗶𝗹 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗮𝘁̦𝗮̆ 𝘀𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗼𝘀 𝘀̦𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗽𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝘃𝗲. Cu cât e baza de selecție mai mare, cu atât putem crește și șansele unor performanțe sportive în viitor.

Impactul bugetar inițial este estimat la 4,6 milioane de lei. Suma ar urma să acopere o finanțare de 100 mii lei pentru fiecare județ, respectiv 500 mii lei pentru municipiul București. Desigur, această împărțire se poate modifica după realitatea din teren, respectiv posibilitățile administrative de la nivelul fiecărui județ și creativitatea factorilor implicați în organizare.

Sportul înseamnă sănătate. Ne vedem la prima ediția a Zilei Sportului Românesc, pe 4 iunie 2023!

Natalia-Elena INTOTERO

Leave a Reply

Your email address will not be published.