.Index Actualitate Administratie

  Regi, prinţi şi oameni simpli, la masa cetăţenilor de onoare. Nu contează rangul, contează munca depusă pentru dezvoltarea urbei  

ppPreoţi, scriitori, descendenţi regali, sportivi sau oameni simpli care au contribuit în dezvoltarea comunităţii, cu toţii stau la masa cetăţenilor de onoare ai municipiului Petroşani.

 

Cetăţeni de onoare pentru merite deosebite. Municipiul Petroşani are peste 100 de cetăţeni de onoare. Mai exact 124 este numărul celor care au primit această distincţie de-a lungul anilor de la municipalitatea din Petroşani.

 

Printre cei care au primit aceste titluri onorifice se numără scriitori, sportivi, foşti diplomaţi sau înalţin prelaţi.

 

Printre diplomaţii care sunt cetăţeni de onoare ai municipiului Petroşani se numără BERNARD BOYER, fostul mbasadorul Republicii Franceze. Acesta a primit tilul de cetăţean de onoare al municipiului Petroşani în anul 1997 ca recunoaştere a contributiilor “deosebite la dezvoltarea relatiilor franco-romane, in domeniile cultural stiintifice si perfectionarea de specialist in diferite domenii”

tot un diplomat este cetăţean de onoare al municipiului Petroşani.
Stylianos Mallicourtis fostul ambasadorul Republicii Grecia in Romania a primit distincţia în anul 1998 “pentru dezvoltarea relatiilor culturale, sociale si economice cu Romania si pentru sprijinul acordat in realizarea Centrului de Hemodializa din cadrul Spitalului de Urgenta Petrosani”

 

Preoţi, cetăţeni de onoare

 

Mai mulţi preoţi au primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Petroşni. Printre aceştia se numără  Preasfintitului Parinte Episcop – Dr.Timotei Seviciu, Prea Fericitului Parinte Teoctist Arapasu, Prea Fericitul Parinte Dr.Daniel Ciobotea, Episcopul Devei şi Hunedoarei Prea Sfinţia Sa Gurie Georgiu şi preotul Octavian Pătraşcu. La masa cetăţenilor de onoare stau şi cei cu sânge albastru. Autorităţile de la Petroşani au acordat în anul 2012 titlul de cetăţean de onoare Alteţei Sale Regale, Prinţul Paul al României “pentru intreaga sa activitate dedicată susţinerii dezvoltării societăţii din România, pe toate planurile şi a păstrării valorilor româneşti, precum şi pentru promovarea constantă a imaginii pozitive a României peste hotare”. Un alt cetăţean de onoare cu rădăcini nobile este Regele Mihai I al României. Acetsa a primit distincţia în anul 2006
”pentru merite deosebite duse timp de 10 ani pentru integrarea României in Uniunea Europeană şi a legăturilor de peste 70 de ani cu oraşul Petroşani”.

 

 

 

Titlul de “Cetăţean de Onoare” este acordat în semn de supremă cinstire unei persoane fizice române sau străine care are merite deosebite în viaţa politică, ştiinţifică, economică, socială, culturală, religioasă, sportivă. Titlul de “Cetăţean de Onoare” nu poate fi acordat persoanelor care au suferit condamnări civile sau penale. Cetăţenii de Onoare sunt înscrişi în Cartea de Onoare a localităţii şi au acces gratuit în instituţiile social-culturale, în locurile publice cu plată şi la utilizarea mijloacelor de transport în comun aflate în subordinea Consilului local al localităţii care le-au acordat titlul. Dacă, după ce primeşte titlul de “Cetăţean de Onoare”, persoana respectivă este condamnată sau se descoperă că a suferit o condamnare înainte de acordarea titlului, acesta îi va fi retras.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.