.Index Actualitate

Renunţă la funcţii sau la salariu? Administratorul judiciar propune un salariu de 5000 de lei pentru directorii CEH

 

cehSalarii de 5000 de lei pentru directorii CEH? Pot directorii Complexului Energetic Hunedoara să renunţe la salariile de zeci de mii de lei pentru a face reduceri de cheltuieli? Aceasta este întrebarea care se află pe buzele tuturor, iar răspunsul vine de la administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara. Reprezentanţii Casei de Insolvenţă GMC Craiova au propus ca directorii să aibă un salariu lunar de CEL MULT 5000 DE LEI. Vizaţi sunt şi inginerii şefi pentru care reducerea salarială ar urma să se facă gradual.

“În ceea ce priveşte cheltuielile salariale, în urma analizei desfăşurate la nivelul Ministerului Energiei, am convenit că se impune o reducere drastică a acestora. În acest sens s-au purtat discuţii cu conducerean unităţilor ce compun CEH cât şi cu liderii sindicatelor. Se aştepată de la conducerea unităţilor ce compun CEH propuneri concrete, cu nume şi sume privind posibilităţile de reducere a acestor cheltuieli. Propunerile vor fi centralizate şi analizate la nivelul conducerii executive. În măsura în care în urma acestor propuneri nu se va reuşi scăderea la un nivel care să asigure funcţionarea Complexului Energetic Hunedoara până la implementarea unui plan de reorganizare se va proceda la denunţarea CCM. Astfel, conform legii va fi negociat un alt CCM care va corespunde doleanţelor administraţiei şi sindicatelor. Precizăm că recomandarea noastră a fost restructurarea organigramelor, fără a fi afectat personalul direct productiv sau indirect productiv, fără a afecta procesul de producţie, stabilirea unui salariu maxim de 5000 de lei, cu posibilitatea de reducere chiar a acestuia pentru directori şi scădere graduală pentru inginerii şefi”, se arată într-un răspuns oferit cotidianului CRONICA VĂII JIULUI  de către reprezentanţii Casei de Insolvenţă GMC Craiova.

Administratorul judiciar nu exclude nici varianta disponibilizărilor, doar că în momentul de faţă se caută soluţii pentru aplicarea legii care prevede măsuri de protecţie socială pentru angajaţii din companiile de stat.

“Totodată analizăm împreună cu administratorul special,modalitatea de aplicare a OUG 36/2013 privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială”, mai arată reprezentanţii Casei de InsolvenţăGMC Craiova.

Oficialii casei de insolvenţă apreciază că CEH se află într-o situaţie dramatică, drept pentru care se impun anumite măsuri DRASTICE pentru reducerea cheltuielilor.

“Situaţia dramatică în care se află Complexul Energetic Hunedoara impune într-adevăr măsuri imediate de reducere a cheltuielilor, atât a celor materiale cât şi a cheltuielilor cu munca vie. Una din primele măsuri instituite după deschiderea procedurii de insolvenţă a fost ca orice cheltuială materială să fie angajată numai după o temeinică analiză la nivelul conducerii executive, a aprobării ei de către administratorul special desemnat de către Ministerul Energiei şi a avizării ei de către administratorul judiciar. Printre măsurile luate de urgenţă a fost şi renunţarea la maşinile de serviciu, acestea urmând a fi folosite doar pentru delegaţiile ce impun deplasarea în afara localităţii”,  mai susţine administratorul judiciar al CEH.

Același administrator judiciar este de părere că trebuie făcute mici ajustări salariale astfel încât CEH să treacă de această perioadă critică.

„În actuala structură cu o pierdere planificată de circa un milion  lei/zi situația economico-financiară a CEH este dramatică, iar insolvența nu mai putea fi evitată. Pentru a evita intrarea în faliment a CEH și a-i asigura funcționarea până la implementarea unui plan de reorganizare sunt necesare eforturi imediate urmare cărora trebuie reduse atât cheltuielile materiale cât și cheltuielile salariale. Sperăm ca prin reducerea cheltuielilor materiale  – procedura fiind deja implementată împreună cu administratorul special – și a celor salariale – procedură în curs de implementare – să reușim să menținem în funcțiune CEH până la implementarea unui plan de reorganizare”,  mai arată administratorul judiciar.

Oficialii Casei de Insolvență GMC Craiova mai susțin că planul de reorganizare este posibil să includă divizarea mineritului de energie.

Directorii CEH au încasat salarii de ordinul zecilor de mii de lei, în timp ce societatea mima insolvenţa. Andronache Daniel Costel avea, în septembrie 2014, o indemnizaţie de 8.012 lei şi membrii CA Preda Mihaela – 11.660 de lei, Sorin Iuliu Mangu – 14.120 de lei, Elena Popescu – 27.884 de lei, Ion Stamin Purcaru – 31.388 de lei şi Ovidiu Demetrescu – 31.388 de lei. Numai în luna octombrie 2014, aceştia au câştigat în total suma de 124.452 de lei. Costel Alic a stat la conducerea CEH de la înfiinţarea acestuia, în noiembrie 2012, pânã în martie 2013. Lunã de lunã, în toatã aceastã perioadã, a încasat câte 19.500 de lei lunar, sumã ce reprezintã salariul de încadrare. Dupã Alic a venit Daniel Andronache, care a condus CEH din aprilie 2013 pânã în martie 2014. Câteva luni a mers pe salariul de încadrare stabilit iniţial, pentru ca, în luna decembrie 2013 salariul de încadrare al acestuia sã creascã la 24.300 de lei. Aceeaşi sumã a luat-o şi Aurel Niculescu. În septembrie 2014, însã, lui Niculescu i-a scãzut puţin retribuţia, la fix 19.440 de lei, dar asta numai pânã în luna ianuarie 2015, când s-a revenit la 24.300 de lei. În luna martie Aurel Niculescu este schimbat din funcţie şi în locul lui este adus, de la Petrila, Costantin Jujan. Cu un salariu de încadrare tot de 24.300 de lei, pe care l-a încasat pânã în luna iunie inclusiv, dupã care acesta a demisionat. A urmat Emil Floruţ pe aceleaşi venituri, iar acum CEH este condus interimar de Viorel Stancu şi toţi ceilalţi mai sus amintiţi sunt fie consilieri, fie încadraţi pe diverse posturi de conducere.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.